Петко Стрелеца 2 часа пледира в своя защита пред съда

Подсъдимият за кървавата баня на 14 март миналата година в Лясковец Петко Петков над 2 часа в петък е пледирал в своя защита по време на процеса в Окръжния съд във Велико Търново. Той е обвинен в убийството на 40-годишната барета Емил Шарков, в опит за убийство на петима спецполицаи и за незаконно оръжие.

Пренията се водиха трети ден при закрити врати заради класифицирана информация по делото. За пространната си реч подсъдимият се бил подготвил като изписал над 30 страници в килията. Пред съда Петко Стрелеца подробно разказал за сложните 40-годишни междусъседски отношения в кооперацията, в която живее.

"Това беше предистория на акцията, която завърши с трагедия", казаха адвокатите му.

Петко Петков твърдял, че е стрелял срещу антитерориста Емил Шарков. Дори заявил, че е бил ударен от граната по главата. Петков се оправдал още, че заради нараняването ушите му бучали, нищо не чувал и не е можел да реагира. Според обвиняемия и неговите защитници полицейската операция е била незаконна.

"Спецакцията е била необмислена и зле планирана. Не е спазено разрешението от 13 март за претърсване и изземване на оръжията от дома на Петков.Никой дори не се е опитал да му връчи това разпореждане и да го прикани доброволно да предаде оръжието. Неспазването на съдебното разрешение за обиск е грубо нарушение на НПК. Ако беше спазено, нямаше да се стигне до кръвопролитие", коментира адвокат Иво пазарджиев, който е един от четиримата защитници на Петков.

Прокуратурата пледира за най-тежкото наказание от доживотен затвор без право на замяна, а адвокатите му поискаха напълно да бъде оневинен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право