Кралев и еврокомисарят Тибор Наврачич единодушни: Часовете по физическо възпитаниe трябва да се увеличат

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна днес с европейския комисар за образование, младеж, култура, спорт и многоезичие Тибор Наврачич.

По време на разговора в кабинета на министъра бяха обсъдени тенденциите в развитието на образователната, спортната и младежката политики в Европейския съюз.

Красен Кралев запозна госта си с инициираните от неговия екип промени в Закона за предучилищното и училищно образование.

„Направихме изключително сериозен пробив в системата с прокарването на възможността професионални учители по физическо възпитание да провеждат часовете от 1-ви до 4-ти клас, а от 5-ти до 12-ти заниманията да се водят от треньори“, разказа спортният шеф.

И допълни, че тези дни е успял да защити и броя на часовете по физическо в училище да се запази, въпреки намеренията на експерти те да бъдат орязани с 20 % годишно.

Комисар Наврачич подчерта, че тенденциите в международен мащаб в страните-членки на ЕС е увеличаване на часовете по физическо възпитание, които спомагат както за подобряване здравето на младите хора, така и за по-лесното интегриране и намиране на работа, защото спортуващият човек е по-жизнен и целеустремен.

„Навсякъде в Европа трябва да обърнем повече внимание на масовия спорт, кариерното планиране и социалната интеграция”, категоричен беше еврокомисар Тибор Наврачич.

„Направихме много през последната година за реформи в училищния спорт и в спортната инфраструктура в училищата. Сега работим за подобряване на спортната инфраструктура“, каза Красен Кралев.

Министърът запозна еврокомисаря за създадените на територията на цялата страна Младежки информационно-консултантски центрове, чиято задача е работа на място с младите хора, обучения, преквалификация и кариерно развитие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт