Първи случай на коронавирус в Латинска Америка

Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 26 февруари 2020

На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Изобретиха ваксина за намаляване на нивата на холестерол в кръвта

Холестеролът в тялото изпълнява важна роля при производството на витамин Д, хормони и други молекули, които подпомагат храносмилането. Когато обаче протеинът PCSK9, който регулира нивата му в кръвта, задържи твърде много холестерол, артериите започват да се запушват, а това увеличава риска от заболявания и сърдечен удар. Изследователи са разработили ваксина, която блокира активността на протеина.
Лекарството намалява нивото на холестерол при опити с животни, което дава надежда, че то може да се окаже евтин и ефективен метод за предотвратяване на опасно високите нива на холестерол и при хора, предаде ‘Фокус“.

Един от най-често използваните медикаменти за намаляване на т.нар. “лош” холестерол е ензимът статин. Милиони хора приемат статин, но лекарството има редица странични ефекти, а наред с това е скъпо. Учени от Университета в Ню Мексико и от Националния здравен институт в САЩ са създали ваксина, която предлага евтина алтернатива. Тя също се прицелва към протеина PCSK9, като съдържа подобна на вирус частица, която носи антигенен пептид. Тестовете върху мишки и маймуни показат, че ваксината води до значително намаляване на концентрацията на холестерол в кръвта. Екипът е подал заявление за патент, а междувременно продължава да проучва ефекта на лекарството върху маймуни и търси комерсиални партньори за по-нататъшното разработване на технологията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.