И втори заподозрян за атентатите в Париж вероятно е влязъл през Гърция

Втори заподозрян за нападенията в Париж вероятно е влязъл в Европа през Гърция, заявиха гръцки правителствени източници, цитирани от Ройтерс. По думите им все още се води разследване.

Ще е нужно да се установи дали евентуално открити документи за самоличност и данни за пръстови отпечатъци съвпадат с тези на атентаторите, за да може да се каже дали те са минали през Гърция, представяйки се за бежанци, или вероятно са купили или откраднали паспорти по пътя.

По-рано гръцкото вътрешно министерство каза, че един от заподозрените за терористичните нападения в Париж може да е влязъл в Европа като бежанец. Гръцкият втори министър за защита на гражданите Никос Тоскас заяви, че притежателят на сирийския паспорт, намерен до трупа на един от атентаторите, е преминал през Гърция през октомври.

Според източник от гръцката полиция притежателят на паспорта е бил млад мъж, пристигнал на остров Лерос с плавателен съд от Турция заедно с група от 69 бежанци и отпечатъците му са били снети от гръцките власти.

оскас каза, че не разполага с информация дали паспортът е бил проверяван в други държави, през които притежателят му може да е минал на път за Франция.

След атентатите в Париж популистки лидери в Европа побързаха да поискат да се спре потока от бежанци и мигранти от Близкия изток и Африка.

Полша каза, че не може да приеме мигранти съгласно квотите на ЕС, без да има гаранции за сигурността. Ако се окаже, че един или повече от терористите са дошли в Европа сред пристигащите мигранти, това може да промени политическите дебати за бежанците и подхода към тях.

Сръбският в. "Блиц" публикува снимка на паспорта на този мъж, за когото се смята че е влязъл през Гърция, но минал и през Сърбия. Името му е Ахмед Алмохамед.

"Въз основа на този паспорт френските служби за сигурност поискаха помощ от колегите си в Сърбия, защото знаят, че нашите служби регистрират всички, които влизат в Сърбия, и имат най-пълната база данни за мигрантите от балканския маршрут", пише "Блиц".

След като влязъл в Гърция на 3 октомври, на 7 октомви влязъл с група бежанци в Сърбия близо до македонското село Миратовац. Бил е регистриран в град Прешево и е подал молба за даване на убежище.

Отбелязва се, че той е преминал през необходимата проверка и у него оръжие не е имало. Скоро след това той се е прехвърли в Хърватия, а оттам в Австрия.

Сирийският паспорт, който бе намерен на едно от местата на терористичните атентати в Париж, може да се окаже фалшив, съобщава обаче телевизия Си Би Ес.

„Документът не съдържа конкретни цифри, каквито се използват в истинските сирийски паспорти“, твърди служител на американското разузнаване, на когото се позовава медията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят