Соломон Паси: Трябва реформа в разузнаването, не се подслушваме достатъчно

Да се молим за Париж – това е едно от най-вредните неща, които могат да се правят в момента. Това заяви бившият външен министър и почетен президент на Атлантическия клуб Соломон Паси в предаването „Тази неделя” по bTV. „С молитва нищо няма да се реши”, добави той.
„Преструктурирането и реформата трябва да започне от НАТО”, заяви Паси. Според него, пактът още не е готов да води битка с тероризма. „НАТО все още е организация, която е готова да се противопостави на класически тип война – държава срещу държава. Това не е непосредствената опасност”, обясни той и добави, че много по-голяма е асиметричната опасност – терористи срещу държави.

„Първото нещо, което трябва да се направи, е реформа в разузнаването”, препоръча бившият министър. Той припомни скандала в Германия, който избухна след като стана ясно, че американски служби са подслушвали канцлера Меркел. „Аз не смятам, че подслушването помежду ни е проблем. Аз мисля, че не се подслушваме достатъчно”, заяви той.

Паси изтъкна, че в Париж са извършени няколко атаки едновременно, които изискват „страхотно планиране и огромен брой хора”. „Тези хора защо са останали неподслушани, извън нашето полезрение”, попита той.

„Само НАТО няма да се справи с тази задача. Трябва да обърнем поглед към Русия. Съветът НАТО-Русия трябва да възобнови своята работа”, смята Паси. „Китай е наш съюзник в борбата срещу тероризма”, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини