Засилени мерки за сигурност на границата

Проверяват и газови уредби

10 км опашка на Капитан Андреево

Опашка от над 10 км се образува на ГКПП-Капитан Андреево в неделя. Тя бе причинена от въведения от МВР в събота 100-процентов контрол на всички влизащи и излизащи превозни средства след кървавите атентати в Париж. Щателно се проверяваха леки коли, микробуси, автобуси и камиони. Същото важеше и за пътуващите в тях хора.

Най-изнервени от цялата ситуация бяха тираджиите, които гонят срокове за доставка на товарите. “На турския ГКПП-Капъкуле контролът също е повишен, но минаваме по-бързо”, твърди шофьор, минал през границата след близо 4-часово висене на Капитан Андреево. “Правим каквото е по силите ни. Не смятам, че аз или колегите ми сме мудни”, коментира граничен полицай.

Според експерти по сигурността мерките са наложителни. “Не може издирван за тероризъм да пропътува 2500 км и да мине през 6 граници с личната карта на 13-годишния си брат”, коментира служител на ДАНС. Той визира случая с екстрадирания за тероризъм от Хасково във Франция 17-годишен Соаиб Андржак. Младежът премина с личната карта на малолетния си брат през 6 държави, включително Сърбия и ГКПП-Калотина, преди да бъде арестуван на границата ни с Турция.

100% контрол на всички пътници и МПС има и на ГКПП-Гюешево. Проверяват дори и газовите уредби на превозните средства. През вчерашния почивен ден движението през този пункт не беше по-натоварено от обикновено.

На пунктовете по българо-гръцката граница трафикът бе спокоен. Там контролът също е завишен, въпреки че това е вътрешна граница за ЕС.

Жандармерия дежури на варненското летище

На летище Варна мерките за сигурност са били засилени още в първите часове след атентатите в Париж на 13 ноември. Пред аеропорта дежури кола на жандармерията, а край терминалите шетат джипове на Гранична полиция. Същите мерки са взети и на столичната аерогара от събота.

Струпване на униформени предизвика смут на жп гарата във Варна вчера сутринта. Полицаи и жандармеристи обхождаха пероните. “От 2012 г. насам мерките за сигурност на летише Сарафово са повишени. Не сме ги затягали още повече, защото не се налага”, заявиха вчера от летището в Бургас. При атентата в Сарафово на 18 юли 2012 г. камикадзе се взриви и уби петима израелски туристи и български шофьор. Полетите до Сарафово в момента са само от София, Лондон и Домодево - Русия. Засилени мерки за сигурност са предприети на автогарите и жп гарата в Бургас. Служителите са инструктирани да сигнализират спецслужбите при всяко съмнение за подозрителен пътник или багаж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини