Франция разкри предполагаемия организатор на атентатите

Предполагаемият организатор на извършителите на терористичните атаки в Париж се казва Абделхамид Абаауд и е с белгийско гражданство, съобщaва Berliner Kurier, позовавайки се на RTL.

27-годишният Абаауд е живял в Брюксел, в проблемния квартал "Моленбек". През януари неговото име се появи във връзка със серия от нападения в Белгия.

Радио RTL съобщава, че терористът е извършвал екзекуции на заложници на организацията „Ислямска държава”, и е вербувал за ИД и 13-годишния си брат.

По-рано през деня министър-председателят на Франция Манюел Валс предупреди, че "терористите могат да ударят отново в следващите дни".

Във връзка с атентатите от петък френската полиция е провела през изминалата нощ няколко операции в района на град Лион. Има арестувани, иззети са и огнестрелни оръжия. Операции се провеждат и в други градове като Гренобъл и Тулон, в рамките на въведеното извънредно положение, което дава разширени правомощия на силите на реда.

Междувременно разследването се насочи към Белгия, която е служила като база на терористите. Сред предполагаемите извършители на атентатите са трима братя французи. Първият е умрял при нападението на булевард "Волтер", вторият е задържан, а третият се издирва. Полицията разпространи снимката и името му - Салех Абдеслам. Идентифицирани са общо трима от извършителите.

Коментари

Задължително поле