Терористите успяха - вселиха страх и раздор в ЕС

Европа ще произвежда ислямисти дори и след военна операция срещу ИД

В серия от терористични атаки в петък вечерта загинаха поне 120 души в Париж. Съдейки по първите реакции на част от европейските правителства, политиците популисти и истерията в социалните мрежи - терористичните актове успяха. Първият вицепремиер на Чехия - Андрей Бабиш, призова да се затворят границите на Шенгенското пространство. Полша не може да приеме мигранти според квотите на ЕС след атаките в Париж, заяви бъдещият полски министър по европейските въпроси Конрад Шимански. Македония, през която в момента минава основният бежански поток на път към лелеяните Германия и Швеция, също реши да вдигне огради.

Думата терор идва от латински (terror) и означа страх. Според социолога Петер Валдман терорът служи като средство за натиск и преди всичко трябва да разпространи несигурност или страх или да създаде симпатия или готовност за подкрепа. Тероризмът не е военна стратегия, а основно комуникационна стратегия, пише германският подполковник Карстен Бокстете. Въпреки че терористите се стремят към промяна на съществуващия ред, те не завземат територия по военен начин, а искат да завладеят мисленето.

Мисленето на 742 милиона европейци, че и на целия останал свят, вече е завладяно. Все повече гласове се чуват, че Европа трябва да отстъпи от основополагащите си ценности, сред които са свободното придвижване на хора и толерантността, да затвори външните и вътрешните си границите и да спре да приема милионите бежанци. Основната част от търсещите убежище в Европа идват точно от Сирия и Ирак, където вилнее “Ислямска държава” (ИД), организацията, която пое отговорността за атентатите. От друга страна, след парижкото клане става все по-ясно, че сигурността на гражданите не може да бъде гарантирана в момента и общите приказки за ценности не помагат за безопасността в Европа.

Заедно с бежанците, бягащи от войната и ислямистите, влизат и хора с минало в ИД и други организации, готови да бъдат активирани при нужда. ИД обаче няма полза от мащабната бежанска вълна, водеща до обезлюдяване на териториите й и дори заклеймява с религиозни доводи преселването на мюсюлмани на земи, владеещи се от християни и евреи. В този смисъл затварянето на границите за истинските жертви от войната в Сирия и Ирак няма да бъде удар срещу ИД, а ще означава смърт и страдания за милионите бежанците и техните деца. Освен това ще бъде и победа за ислямистите, защото ще налее вода в мелницата на омразата и ще означава край на толерантна Европа.

Френският президент Франсоа Оланд се закани да поведе безмилостна война срещу терористите. Анализатори зоват за активизиране на НАТО в обща сухопътна операция срещу ИД. Това звучи като единствения вариант за унищожаване на злото, но предишните дългогодишни операции в Афганистан и Ирак не доведоха до това. Напротив, катализираха създаването на ИД и настоящата бежанска вълна.

ИД и ислямският тероризъм в Европа са създание и на самата Европа, където въпреки говоренето за мултикултурализма не се стигна до истинска интеграция. Вече е ясно, че единият от стрелците в парижката зала Батаклан е 29-годишният френски гражданин Исмаел Омар. Родени и израснали във Франция бяха братята Шериф и Саиф Куаши, които разстреляха в началото на годината 12 журналисти в парижкия сатиричен вестник „Шарли ебдо“. Родени в Англия бяха и седмината от Бийстън Хилс, убили 52 души и ранили над 700 в метрото на Лондон преди 10 г. Над 2000 са европейците, биещи се за “Ислямска държава”.

Дори и след мащабна операция със съпътстващите жертви да бъде сложен край на ИД, липсата на интеграция сред европейските мюсюлмани ще покълне в следващото поколение ислямистки терористи. Винаги ще се намери някой лъжепророк да втълпи на отхвърлените от обществото младежи, че са „важни личности”, а не Fuckung Pakis, les beurs, или „мръсни мангали”.

ИД заклеймява бежанците

В серия видеоклипове, събрани от сайта https://jihadology.net/, говорители на “Ислямска държава” заклеймяват търсенето на убежище в Европа. Евреите и християните нямат същите интереси в сърцата си и ще ви обърнат в реда на техните държави, казва говорител в един от клиповете и напомня за забраните на хиждабите във Франция. В друго обръщение се твърди, че мюсюлманин не трябва да живее в неислямска държава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения