Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 26 февруари 2020

На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Терористите успяха – вселиха страх и раздор в ЕС

Европа ще произвежда ислямисти дори и след военна операция срещу ИД

В серия от терористични атаки в петък вечерта загинаха поне 120 души в Париж. Съдейки по първите реакции на част от европейските правителства, политиците популисти и истерията в социалните мрежи – терористичните актове успяха. Първият вицепремиер на Чехия – Андрей Бабиш, призова да се затворят границите на Шенгенското пространство. Полша не може да приеме мигранти според квотите на ЕС след атаките в Париж, заяви бъдещият полски министър по европейските въпроси Конрад Шимански. Македония, през която в момента минава основният бежански поток на път към лелеяните Германия и Швеция, също реши да вдигне огради.

Думата терор идва от латински (terror) и означа страх. Според социолога Петер Валдман терорът служи като средство за натиск и преди всичко трябва да разпространи несигурност или страх или да създаде симпатия или готовност за подкрепа. Тероризмът не е военна стратегия, а основно комуникационна стратегия, пише германският подполковник Карстен Бокстете. Въпреки че терористите се стремят към промяна на съществуващия ред, те не завземат територия по военен начин, а искат да завладеят мисленето.

Мисленето на 742 милиона европейци, че и на целия останал свят, вече е завладяно. Все повече гласове се чуват, че Европа трябва да отстъпи от основополагащите си ценности, сред които са свободното придвижване на хора и толерантността, да затвори външните и вътрешните си границите и да спре да приема милионите бежанци. Основната част от търсещите убежище в Европа идват точно от Сирия и Ирак, където вилнее “Ислямска държава” (ИД), организацията, която пое отговорността за атентатите. От друга страна, след парижкото клане става все по-ясно, че сигурността на гражданите не може да бъде гарантирана в момента и общите приказки за ценности не помагат за безопасността в Европа.

Заедно с бежанците, бягащи от войната и ислямистите, влизат и хора с минало в ИД и други организации, готови да бъдат активирани при нужда. ИД обаче няма полза от мащабната бежанска вълна, водеща до обезлюдяване на териториите й и дори заклеймява с религиозни доводи преселването на мюсюлмани на земи, владеещи се от християни и евреи. В този смисъл затварянето на границите за истинските жертви от войната в Сирия и Ирак няма да бъде удар срещу ИД, а ще означава смърт и страдания за милионите бежанците и техните деца. Освен това ще бъде и победа за ислямистите, защото ще налее вода в мелницата на омразата и ще означава край на толерантна Европа.

Френският президент Франсоа Оланд се закани да поведе безмилостна война срещу терористите. Анализатори зоват за активизиране на НАТО в обща сухопътна операция срещу ИД. Това звучи като единствения вариант за унищожаване на злото, но предишните дългогодишни операции в Афганистан и Ирак не доведоха до това. Напротив, катализираха създаването на ИД и настоящата бежанска вълна.

ИД и ислямският тероризъм в Европа са създание и на самата Европа, където въпреки говоренето за мултикултурализма не се стигна до истинска интеграция. Вече е ясно, че единият от стрелците в парижката зала Батаклан е 29-годишният френски гражданин Исмаел Омар. Родени и израснали във Франция бяха братята Шериф и Саиф Куаши, които разстреляха в началото на годината 12 журналисти в парижкия сатиричен вестник „Шарли ебдо“. Родени в Англия бяха и седмината от Бийстън Хилс, убили 52 души и ранили над 700 в метрото на Лондон преди 10 г. Над 2000 са европейците, биещи се за “Ислямска държава”.

Дори и след мащабна операция със съпътстващите жертви да бъде сложен край на ИД, липсата на интеграция сред европейските мюсюлмани ще покълне в следващото поколение ислямистки терористи. Винаги ще се намери някой лъжепророк да втълпи на отхвърлените от обществото младежи, че са „важни личности”, а не Fuckung Pakis, les beurs, или „мръсни мангали”.

ИД заклеймява бежанците

В серия видеоклипове, събрани от сайта http://jihadology.net/, говорители на “Ислямска държава” заклеймяват търсенето на убежище в Европа. Евреите и християните нямат същите интереси в сърцата си и ще ви обърнат в реда на техните държави, казва говорител в един от клиповете и напомня за забраните на хиждабите във Франция. В друго обръщение се твърди, че мюсюлманин не трябва да живее в неислямска държава.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.