Данък градина може да отпадне

Управляващите може и да се откажат от данък „градина“, стана ясно от думите на зам.-председателя на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Диана Йорданова. Той предвижда да се облагат земеделски земи, които се намират в строителните граници на населените места и предназначението им не е променено. Налогът беше приет на първо четене в парламента.

„Данък градина за нас не е най-целесъобразното и не би донесло кой знае какъв ефект. Това ще бъде едно от нещата, които ние ще предложим да отпадне“, каза Йорданова пред БНР.

Против въвеждането на налога се обявиха и други народни представители от управляващото мнозинство. Според шефа на земеделската комисия в парламента и депутат от Реформаторския блок Румен Христов няма разлика между нивите извън населените места, които в момента не се облагат, и тези, които са в рамките на градовете и селата. По думите му фискалният ефект също няма да е особено голям. „Не подстрекавам към неплащане на данъци, но ако собственик на един декар земя не плати 5-те лева, какво правим, завеждаме дело, съдим го и как си събираме тези пари?“, коментира той. Депутатите от БСП също са против въвеждането на налога, защото според тях така ще бъдат засегнати най-бедните представители на обществото.

Значителна редакция в парламента претърпяха и други предложения за промени в данъчните закони. Миналата седмица депутатите отхвърлиха поправките на ГЕРБ в Закона за местните данъци и такси, според които трябваше да се въведе нов налог за таксиметровите превози. Текстовете предвиждаха всяко такси да се облага с данък между 400 и 1000 лв. годишно. Управляващото мнозинство в Народното събрание преразгледа и предложението на правителството за повишаване на акциза за пропан-бутана, който се използва за отопление. Между първо и второ четене на Закона за акцизите и данъчните складове беше решено ставката на горивото да остане нулева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес