Множество протести срещу проява на крайната десница в Берлин

Издирват шуменец

Официално от Кремъл: Бойко Борисов ще посети Русия на 30 май

Мая Манолова: Още 12 болници са пред фалит, освен тези в Ловеч и Враца

Германия започна подготовка за световното първенство по футбол

Премиерът Борисов на аудиенция при папа Франциск

ЕС отделя 1,5 милиарда евро за Турция за борба с мигрантската криза

Юбилеен маратон събира над 100 начинаещи предприемачи За 54 часа превръщат иновативни идеи в бизнес проекти

Хамбург въвежда частична забрана за стари дизелови автомобили

Делото за арест на стрелеца от Свети Влас да се гледа отново

Добричлия осъди общината заради падане на леда

Интернет търговия е заплаха за защитените животни

Американска двойка осъди 30-годишния си син да се изнесе от дома им

Георги Вълев от “Килърите” не успя да осъди журналистка от Велико Търново Разходките на затворника от Ловеч до Велико Търново за заведените от него дела продължават за сметка на данъкоплатците

За първи път Пролетен базар на книгата ще е на открито

Данък градина може да отпадне

Управляващите може и да се откажат от данък „градина“, стана ясно от думите на зам.-председателя на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Диана Йорданова. Той предвижда да се облагат земеделски земи, които се намират в строителните граници на населените места и предназначението им не е променено. Налогът беше приет на първо четене в парламента.

„Данък градина за нас не е най-целесъобразното и не би донесло кой знае какъв ефект. Това ще бъде едно от нещата, които ние ще предложим да отпадне“, каза Йорданова пред БНР.

Против въвеждането на налога се обявиха и други народни представители от управляващото мнозинство. Според шефа на земеделската комисия в парламента и депутат от Реформаторския блок Румен Христов няма разлика между нивите извън населените места, които в момента не се облагат, и тези, които са в рамките на градовете и селата. По думите му фискалният ефект също няма да е особено голям. „Не подстрекавам към неплащане на данъци, но ако собственик на един декар земя не плати 5-те лева, какво правим, завеждаме дело, съдим го и как си събираме тези пари?“, коментира той. Депутатите от БСП също са против въвеждането на налога, защото според тях така ще бъдат засегнати най-бедните представители на обществото.

Значителна редакция в парламента претърпяха и други предложения за промени в данъчните закони. Миналата седмица депутатите отхвърлиха поправките на ГЕРБ в Закона за местните данъци и такси, според които трябваше да се въведе нов налог за таксиметровите превози. Текстовете предвиждаха всяко такси да се облага с данък между 400 и 1000 лв. годишно. Управляващото мнозинство в Народното събрание преразгледа и предложението на правителството за повишаване на акциза за пропан-бутана, който се използва за отопление. Между първо и второ четене на Закона за акцизите и данъчните складове беше решено ставката на горивото да остане нулева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.