Oцветени портокали продават на пазара Най-често се използва вакса

Ангела Меркел се срещна с Тереза Мей в опит да спаси постигнатото от нея споразумение за Брекзит

Българските превозвачи протестират в Брюксел Очакват подкрепа от колегите си

Руски бомбардировачи пристигнаха във Венецуела САЩ реагираха с критики

15 детски градини и 20 млн. лв. за ремонти

Корнелия Нинова: Избрахме Конституцията пред резолюциите на ПЕС

Юнкер втрещен от развитието с Брекзит Британската премиерка с отчаян опит да спаси сделката

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 12 декември 2018

АПИ поставя нови мантинели три месеца след катастрофата край Своге

Турски полицай застреля началника си

Първите електробуси на София тръгват утре

Гръцкият парламент отменя планирано със закон намаляване на пенсиите

Големите училищни ремонти приключват след 6 месеца Отварят обновеното СУ "Найден Геров" след Нова година

Александър Манолев: Китай доближава топ 10 на търговските ни партньори

Президентът инициира кръгла маса за ускорен икономически растеж на България (СНИМКИ)

Поетът Боян Ангелов: „Залостих злото в клетка за тигри”

Какво е далнина? Може би голяма част от младите българи биха се затруднили да определят значението на тази дума. Когато говорим за поезия обаче, дълбокото, носталгично и изконно българско звучене на тази дума не затруднява никого. В поетичните простори на въображаемата далечина (далнина) живеят реални фигури от живота ни – от клошаря на улицата и ежедневното зло до богинята на любовта, от надеждата през „миглите на моята наивност” до летенето – между възторга и нищетата…

В това се убедиха над 150 писатели, журналисти, творци от всички сфери на изкуството, които уважиха 60-годишнината на поета Боян Ангелов и премиерата на неговата антологична книга „Далнина” (издателство „Захарий Стоянов”), състояла се на 16 ноември 2015 г. в аулата на НАТФИЗ.

В ролята си на председател на Съюза на българските писатели Боян Ангелов вече повече от година поддържа имидж на сериозен администратор, съвместявайки този нелек пост с преподавателската си дейност в Швейцария. На юбилейната си вечер обаче той изостави официалния тон и даде превес на поетическото – авторският рецитал по стихове от новата книга накара присъстващите да забравят за час политическия хаос у нас и трагичните събитие по света, защото да усетиш драматизма на делника е само началото на онова философско надграждане, което не предполага патетика, а интимен рисунък с въпроси без отговор – любов, море, взаимност, човеколюбие, всеотдайност – отвъд егоцентризма, но с онази абсолютно необходима родолюбива и хуманистична интонация, защото „няма свобода наполовина, както и любов наполовина няма”.

За новата книга говориха поетите Андрей Андреев, Димитър Христов, Петър Андасаров и Евтим Евтимов. Юбилярят получи поздравителен адрес от Михаил Миков, председател на Националния съвет на БСП, както и от други творчески съюзи и частни организации.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.