На 17 февруари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 17.02.2020

Марк Твен бил навестен от духа на дъщеря си Писателят познавал телепатията

2019 е най-лошата година за германското производство

На круизния кораб в Япония има 40 заразени с коронавирус американци

Лондон спира кранчето за нискоквалифицирани Нови правила след излизането на кралството от ЕС

Северна Македония разпусна парламента си

Турове в ромските къщи на Видин и Монтана Проектът за реклама на маршрутите се финансира по трансграничната програма с Румъния

Възобновяват фериботната връзка между Гърция и Кипър, 30 часа ще се пътува

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 17 февруари 2020

Четирима загинаха при катастрофа на малък самолет в Южна Франция

Ваксината за варицела в аптеките през март От тази година имунизацията е препоръчителна

Станислав Владимиров: Нивото на язовир „Студена“ се е повишило с 80-90 сантиметра

Емил Димитров направи извънредна проверка на нерегламентирана площадка за отпадъци в село Калипетрово

Арест за изобличител на кандидат на Макрон Пьотър Павленски е задържан за инцидент с насилие

Поетът Боян Ангелов: „Залостих злото в клетка за тигри”

Какво е далнина? Може би голяма част от младите българи биха се затруднили да определят значението на тази дума. Когато говорим за поезия обаче, дълбокото, носталгично и изконно българско звучене на тази дума не затруднява никого. В поетичните простори на въображаемата далечина (далнина) живеят реални фигури от живота ни – от клошаря на улицата и ежедневното зло до богинята на любовта, от надеждата през „миглите на моята наивност” до летенето – между възторга и нищетата…

В това се убедиха над 150 писатели, журналисти, творци от всички сфери на изкуството, които уважиха 60-годишнината на поета Боян Ангелов и премиерата на неговата антологична книга „Далнина” (издателство „Захарий Стоянов”), състояла се на 16 ноември 2015 г. в аулата на НАТФИЗ.

В ролята си на председател на Съюза на българските писатели Боян Ангелов вече повече от година поддържа имидж на сериозен администратор, съвместявайки този нелек пост с преподавателската си дейност в Швейцария. На юбилейната си вечер обаче той изостави официалния тон и даде превес на поетическото – авторският рецитал по стихове от новата книга накара присъстващите да забравят за час политическия хаос у нас и трагичните събитие по света, защото да усетиш драматизма на делника е само началото на онова философско надграждане, което не предполага патетика, а интимен рисунък с въпроси без отговор – любов, море, взаимност, човеколюбие, всеотдайност – отвъд егоцентризма, но с онази абсолютно необходима родолюбива и хуманистична интонация, защото „няма свобода наполовина, както и любов наполовина няма”.

За новата книга говориха поетите Андрей Андреев, Димитър Христов, Петър Андасаров и Евтим Евтимов. Юбилярят получи поздравителен адрес от Михаил Миков, председател на Националния съвет на БСП, както и от други творчески съюзи и частни организации.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.