Книга за живота на Андрей Баташов с премиера навръх именния му ден

Документалният филм "С главата в стената", посветен на 50-годишнината от рождението на актьора Андрей Баташов, ще бъде прожектиран безплатно в Пловдив на 18 ноември (сряда) от 19 часа в "Лъки Синема" в Дома на техниката.

Сценарист на филма, който е документален дебют на режисьора Антони Цонев, е известната журналистка Велислава Дърева, оператор е Делян Загорчинов, а продуцент - Павел Павлов.

"Филмът е, както за Андрей, така и за цялото театрално поколение, което трябваше да преживее едно страшно цунами, което премина през българската култура и почти я отнесе. Но българският театър се оказа по-жилав от цунамито. Филмът за Андрей Баташов е една метафора - олицетворение на духовния човек в един бездуховен свят, на талантливия човек в една бездарна действителност, в която талантът не е броня и не може да опази човек. Андрей е истински аристократ, не само по произход, но и по дух. Във филма ще видите уникални кадри, които са непознати за широката публика", твърди Велислава Дърева. Тя написала сценария само за 3 денонощия благодарение на всички, които са взели участие в снимките - майка му, студентите му, Стефан Данаилов, Симеон Сакскобургготски, Андрей Слабаков, Иван Лечев и много други популярни лица, колеги и приятели.

Велислава Дърева разкрива също, че се подготвя и книга за живота на големия актьор, чиято официална премиера ще е навръх Андреевден. "Хората така и не започнаха да говорят за Андрей Баташов в минало време. Той е останал в паметта им благодарение на истинското изкуство, което правеше. Някои хора са възкръснали приживе, защото са възкръснали духовно и Андрей е точно такъв", твърди пък режисьорът на биографичната кинолента Антони Цонев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица