Русия погна джихадистите със стратегически бомбардировачи

Путин нареди координация със "съюзника" Франция

Руската авиация удвои ударите си по обекти на "Ислямска държава" в Сирия, доложи вчера военният министър Сергей Шойгу на президента Владимир Путин. Той пък нареди на руския флот в източната част на Средиземно море, където отива френска група начело със самолетоносача "Шарл дьо Гол", да си сътрудничи с французите като със "съюзници".

Шойгу каза, че към ударите на самолети от базата "Хмеймим" в Сирия вчера се включили бомбардировачи, излитащи от руска територия. С 12 Ту-22М3 (бомбардировач с далечен обсег) били поразени обекти в провинциите Рака и Дейр аз Зур. А стратегическите Т-160 и Ту-95МС изстреляли 34 крилати ракети по цели в провинциите Алепо и Идлиб. С общо 127 бойни полета били поразени 206 обекта за денонощие. Освен засилване на полетите от "Хмеймим" (над 50 самолета), за удари по терористите в Сирия от Русия са заделени 25 самолета на далечната авиация, 8 бомбардировача Су-34 и 4 изтребителя Су-27.

Източник на РБК твърди, че от руската подводница "Ростов на Дон" от източната част на Средиземно море били изстреляни крилати ракети "Калибър" по град Рака.

Френският президент Франсоа Оланд се обади вчера на Путин, като в телефонния разговор двамата договорили по-тесни контакти и координация на военните и спецслужбите при операциите срещу терористи в Сирия, съобщи Кремъл.

Франция удари джихадистите в Рака в нощта срещу вторник с 10 самолета "Рафал" и "Мираж 2000", които пуснали 16 бомби, обяви Париж. Унищожени са команден пост и тренировъчен лагер. Към източната част на Средиземно море потегли самолетоносачът "Шарл дьо Гол" с 26 самолета на борда. Сега Франция удря джихадистите с 12 машини, базирани в Йордания и ОАЕ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия