Миков: Балансът между свобода и сигурност е подложен на изпитание

"Въпросът за баланса между свобода и сигурност днес е подложен на много изпитания като европейска философия”.

Това заяви пред БНТ председателят на БСП Михаил Миков.

По думите му страхът е и в Европа, и в България. Според него, Шенген, свободното движение също са поставени на изпитание – веднъж с бежанската вълна, втори път с мерките за сигурност, които са необходими, за да се осигури спокойствие и сигурност на гражданите. „Практически Шенген не съществува – вдигат се огради по границите. Очевидно е, че трябва сериозна дискусия накъде върви ЕС по отношение на свободното движение и сигурността”, каза още лидерът на левицата.

Попитан, възможно ли е общо решение на великите сили за справяне с Ислямска държава, Миков заяви, че при всички случаи такова решение вече е закъсняло, а проблемите са възникнали от отделните интереси на големите страни в Близкия Изток. „Сега ще видим как, когато обществата искат, те ще успеят да преодолеят егоистичните интереси на големите държави и корпорациите”, допълни той.

Миков коментира казаното от военния министър, че е отправено искане към България за включване в поредната коалиция на желаещите срещу ИД: „Правителството в спешен порядък трябва да даде информация на българските граждани каква е неговата позиция, какво се иска.

Трябва да се види в каква степен това създава допълнителни рискове за българската сигурност тук, на наша територия, едно такова наше участие”. В Бюджет 2016 няма решения на големите проблеми. Михаил Миков определи бюджета за 2016 на управляващите като десен и допълни, че в него не влизат големите проблеми на България. „Бедността не е сред приоритетите. Правителството не поставя социалните въпроси като цел и на участието на България в Люксембургското председателство”, каза още той.

Лидерът на БСП бе категоричен, че големият проблем на България е бедността – около 47% от българите живеят в риск от бедност, децата и възрастните хора са три пъти по-застрашени от бедност от средното в ЕС. „В този бюджет няма нищо по тези въпроси, няма отговор как да се намали тенденцията и България да не бъде европейският шампион по отношение на демографския срив и другите негативни показатели, които са заплаха не само за лявото и социалното, те са заплаха за икономическото развитие и бъдещето на нацията”, каза лидерът на БСП.

Миков заяви, че пред БСП стои сериозен проблем за президентските избори. „Каквато и двойка да определим, когато отидем при хората, които са гласували за БСП, ще ни кажат – вие идвахте 2001 и ние, в онези тежки времена, гласувахме и избрахме Първанов, 2006 пак, през 2011 почти избрахме Ивайло Калфин – сега как ще гарантирате, че тези кандидати ще останат последователни и верни на ангажиментите си и партията, която ги води при нас”, обясни лидерът на БСП.

Според него е редно АБВ да коментират първо и да направят обща кандидатура с ГЕРБ, а не с БСП, защото това най би отивало на профила, в който те участват днес.

„Поведението на АБВ в последната година все повече ги отдалечава от лявото, все повече ги поставя в зависимост от дясната политика, в която участват. Трудно и неестествено е да имаме обща кандидатура, макар че ако се появи независима кандидатура, подкрепена от различни политически партии, защо да не се обсъжда”, каза още Миков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини