Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

Скандал в Сливен с „масонска пирамида“

Географска пирамида, указваща посоките на света, географската ширина и дължина, надморската височина и точката на гравитация предизвика скандал в Сливен. Конструкцията от аржентински гранит и бронз бе монтирана върху тротоара до общината и взриви социалните мрежи от възмущение, тъй като пирамидата е пресечена. Така изглежда и един от символите на масоните.

Това предизвика реакцията на кмета Стефан Радев /ГЕРБ/, който в нарочно изявление за медиите съобщи, че възлага пълна проверка по казуса, включително и консултация със специалисти по символика. „На база получените резултати от проверката, обсъждане със заинтересовани граждани и при спазване на законовата уредба ще взема отношение в обществен интерес“ – каза градоначалникът.

Напрежението около „масонската пирамида“ избухна още през април, когато общинският съвет одобри поставянето на географски знак в площадните пространства около общината. Вносител на предложението бе съветникът от БСП Радостин Бозуков, известен хотелиер. Пред медиите той обясни, че на много места в чужбина имало подобни знаци, които били от помощ за туристите и че сам финансира проекта за над 8 хил.лева. Идеята се подкрепяла и от сдружението „Сливналии за развитието на образованието и културата“, за което до този момент не се знаеше, че въобще съществува.

Официално разрешение за монтирането на конструкцията е издадено от гл.архитект на общината Лора Йовчева на 15 октомври т.г. – сочи справка от общината. Монтирането на пирамидата не е в нарушение на закона, тъй като е станало с благословията на местния парламент, има и нужните разрешителни. При това положение и предишният, и сегашният кмет са длъжни да се съобразят с него.

Сливенци обаче настръхнаха, тъй като символите, свързани с историята, традициите и културата на града, нямат нищо общо с тайното общество. Спори се и за това дали паметници, плочи, декорации и други конструкции могат своеволно да бъдат монтирани в градската среда без одобрението на специалистите – художници, архитекти, историци, строители.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.