Скандал в Сливен с "масонска пирамида"

Географска пирамида, указваща посоките на света, географската ширина и дължина, надморската височина и точката на гравитация предизвика скандал в Сливен. Конструкцията от аржентински гранит и бронз бе монтирана върху тротоара до общината и взриви социалните мрежи от възмущение, тъй като пирамидата е пресечена. Така изглежда и един от символите на масоните.

Това предизвика реакцията на кмета Стефан Радев /ГЕРБ/, който в нарочно изявление за медиите съобщи, че възлага пълна проверка по казуса, включително и консултация със специалисти по символика. "На база получените резултати от проверката, обсъждане със заинтересовани граждани и при спазване на законовата уредба ще взема отношение в обществен интерес" - каза градоначалникът.

Напрежението около "масонската пирамида" избухна още през април, когато общинският съвет одобри поставянето на географски знак в площадните пространства около общината. Вносител на предложението бе съветникът от БСП Радостин Бозуков, известен хотелиер. Пред медиите той обясни, че на много места в чужбина имало подобни знаци, които били от помощ за туристите и че сам финансира проекта за над 8 хил.лева. Идеята се подкрепяла и от сдружението "Сливналии за развитието на образованието и културата", за което до този момент не се знаеше, че въобще съществува.

Официално разрешение за монтирането на конструкцията е издадено от гл.архитект на общината Лора Йовчева на 15 октомври т.г. - сочи справка от общината. Монтирането на пирамидата не е в нарушение на закона, тъй като е станало с благословията на местния парламент, има и нужните разрешителни. При това положение и предишният, и сегашният кмет са длъжни да се съобразят с него.

Сливенци обаче настръхнаха, тъй като символите, свързани с историята, традициите и културата на града, нямат нищо общо с тайното общество. Спори се и за това дали паметници, плочи, декорации и други конструкции могат своеволно да бъдат монтирани в градската среда без одобрението на специалистите - художници, архитекти, историци, строители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини