4 пъти по-малко доплащаме за скъпи лекарства

Повече от 4 пъти по-малко ще доплащаме за скъпи лекарства. Това предвиждат промени в наредба, приета вчера от правителството. Според тях болният няма да дава от джоба си повече от 60% от референтната стойност за опаковка от лекарствения продукт, ако си купува някой от останалите медикаменти в групата.

Това означава, че примерно, когато най-евтиният статин в групата е 11,13 лв., а НЗОК покрива 25%, или 2,78 лв., тогава за един от най-скъпите статини с цена 69 лв. сега пациентът доплаща 66,22 лв. „С промените доплащането ще падне на 15,32 лв., или 4 пъти по-малко“, обясни пред „Труд“ заместник здравният министър д-р Бойко Пенков. Причината е, че се извършва промяна във формулата, по която се изчислява колко да е максималната референтна стойност за опаковка, и така доплащането сериозно пада.

Поправката влиза в сила с обнародването на наредбата в „Държавен вестник“. Намаляването на доплащането е при лекарствата за всички видове заболявания, чието лечение поема НЗОК. „Мярката е социална и при преговорите фармацевтичните компании се съгласиха с последствията, до които води тя“, посочи още д-р Пенков. Имало две генерични компании, които посочили, че централите им нямало да понижат толкова цените си, но техните медикаменти не са единствени в групата. Т.е. има други, с които да се замени лечението.

Депутатите одобриха вчера на първо четене в пленарната зала бюджета на НЗОК за 2016 г. Той мина с гласовете на управляващите без АБВ, които гласуваха „въздържал се“ (както и на първото четене в здравната комисия), а против бе опозицията. Здравният министър д-р Петър Москов обеща корекции на спорните текстове. Един от тях е този, който слага край на договорното начало за рамковия договор, както преди дни алармира лекарският съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве