Песков: Доставките на системите Пейтриът няма да се отразят на споразумението на Москва с Анкара за С-400

Автомобил се преобърна по таван на бул. „България“ в Пловдив Пътник е пострадал и е откаран в болница

Гръцкият президент: Няма да приемем своеволни интерпретации на споразумението за името на Македония

Отхраднаха Аполон от Централна баня

Нови 5 метростанции след 9 месеца

Все още не е ясно дали ще бъде приета оставката на белгийския премиер

Авиомузей открива ученически членски клуб

Трамваите тръгват по „Графа“ утре

Цистерна с 30 тона гориво се преобърна на околовръстния път на Казанлък Периметърът е отцепен, за да се предотврати евентуален взрив

Млада актриса изнася уроци по секс

Правителството търси независим международен консултант за анализ на концесионния договор на ски зона Банско

Над 36 млн. лв. за пътища и сгради в Шуменско

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се срещна със световния вицешампион по бойно самбо Денислав Златев

Хванаха куриера на измамниците, тормозили Попово 36-годишният безработен отнесъл парите от двете измами в Русе

Откриха тялото на новороденото бебе, изхвърлено във водите на „Водното огледало“ в Кърджали Това е седмо раждане за майката, която е на 19 г.

Йордан Цонев: Българската икономика трябва да се изведе до растеж до 4 %

Според нас фискалната консолидация е необходимо условие, но не и достатъчно за запазване на финансовата стабилност. Българската икономика трябва да се изведе до растеж до 4 % Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по Закона за държавния бюджет на Република България за 2016 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Още в първия абзац на мотивите към законопроекта правителството казва, че основен приоритет е запазване на стабилността на публичните финанси. Правителството вижда основен инструмент във фискалната консолидация. Според нас тя е необходимо условие, но не и достатъчно за запазване на финансовата стабилност. И в областта на публичните финанси не може да има сериозен стабилитет без икономически растеж. От 2008 година насам няколко правителства съставят бюджети на дефицит“, каза той.

„От миналата година европейската икономика показва подем в рамките на около 2 процента. В този бюджет няма достатъчно активна политика за насърчаване на икономическия бюджет. Според Цонев политиката по насърчаване на политиката по икономически растеж трябва да бъде по-активна. „Време е да намерим тяга през политиките, които се провеждат в бюджета, за да ускорим този растеж“, допълни той.

По думите му, трябва да се изведе българската икономика до растеж до 4 %. „ДПС ще мобилизира целия си експертен потенциал и ще подложи на обществена дискусия своите виждания и на обществото за това какви могат да бъдат потенциалните лостове за ускоряване на икономическия растеж на България“, допълни още Цонев. „Това е втори самостоятелен бюджет на това правителство. Втори опит за финансова консолидация. Първият беше неуспешен, със съжаление го казваме и със желание да бъдем конструктивно критични. В рамките на тази година първият самостоятелен бюджет въпреки заявеното желание на финансовия министър тази консолидация няма да се състои. Бюджетния дефицит на касова основа ще бъде 3,3 %. Нещо, което е близо до миналогодишния“, каза той.

По думите му, резултатите в приходната част са много добре. „Защо не се осъществи тази финансова консолидация? Другите системи не осъществиха нужните реформи и съкращенията и онова, което трябваше да направят, за да бъдат съкратени разходите. Ние сме скептици, че и вторият опит ще бъде неуспешен. Тези системи не показват желание, воля и знания как трябва да се оптимизират разходите. Това правителство и това мнозинство дойде на власт с желанието да прави реформи, с необходимостта да бъдат направени реформи.

ДПС оттегли подкрепата си за предния кабинет, защото в условията на политическа нестабилност ние преценихме, че нужните реформи не могат да бъдат извършени в условията на липса на мнозинство. Така дойде този кабинет, в който съставна част са групата на РБ. Те управляват 6 министерства. Какво се направи в тези министерства , за да бъдат оптимизирани разходи и да се подпомогне финансовата консолидация? Отговорът е нищо. Основната цел на реформите е оптимизация на публичните средства, защото всяка оптимизация включва точно това. Нека да започнем със здравеопазването“, заяви Цонев.

„Усилията и симпатичния ентусиазъм на министъра няма да дадат резултат. Няма ли кой да каже на министър Москов, че не може да се опитваш да се опитваш да реформираш медицинските услуги. Тази реформа стъпва върху условието, че няма да бъде пипана монополизацията. В останалите области – в образованието. Там дори не се правят опити за оптимизиране на разходите. Това е недофинансиран сектор и от 2008 г. не са правени опити за реформи. Най-успешния опит беше направен опит в тройната коалиция. В областта на сигурността. Министърът на финансите трябваше да прави опит да консолидира финансите. Той не с него трябваше да се започне реформата в системите за сигурност. С него трябваше да завърши. В областта на социалните разходи, вие бламирахте министъра си в опита да направи пенсионната реформа“, каза Йордан Цонев.

По думите му, финансовият министър се опитва да свърши работата на отрасловите министри.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.