В Ухан са регистрирани 195 случая на повторно заразяване с коронавирус

Метеоролози обясниха защо зимата е топла

Турски военен конвой влезе в сирийския град Идлиб

Задържаха шефката на Басейнова дирекция-Пловдив

Куентин Тарантино стана баща

Глобиха 58 пешеходци само за ден в Търновско Проверени са и 93 автомобила

Четвърта жертва на коронавируса в Италия

Спипаха шофьори с наркотици при акция в Търново и Лясковец

С 46 милиона лева обучават стиденти в реална работна среда

Премиерът: Броят на българите, завърнали у нас, расте около четири пъти по данни на НСИ

Младеж пострада при катастрофа в Търново Зад волана на колата е било 18-годишно момиче

Оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус с премиера във великотърновския театър

Мъж нападна полицаи с кирка, след като със сина му пребиха пенсионер

Младо момиче се хвърли пред влак на гара Септември

Турция предлага общи гранични патрули с България

САЩ се подиграха на руски вестник заради публикувано фалшиво писмо

Държавният департамент уличи руския вестник „Известия“ в публикуване на фалшиво писмо. Това съобщи в своя фейсбук профил американското посолство в Москва. Като доказателство дипломатическата мисия публикува фалшификата с нанесени поправки и ироничен коментар отдолу.

Изданието публикува наскоро факсимиле от писмо с дата 11 май, за което твърди, че е изпратено от Държавния департамент до Николай Алексеев – основател и ръководител на руския правозащитен проект GayRussia.Ru за хора с нетрадиционна сексуална ориентация.

В писмото се казва, че Държавният департамент оценява приноса на Алексеев за организирания на 1 май в Москва митинг срещу руската агресия в Украйна и за възстановяване на добрите отношения със западните страни. Проявата привлякла голямо внимание от страна на световните медии, пише „Клуб Z“.

„Имайки предвид резултатите от митинга, Държавният департамент на Съединените щати взе решение да преразпредели средствата, отделяни за насърчаване на демокрацията в Русия сред правозащитните организации. Проектите GayRussia.Ru и други организации на хора с нетрадицоонна сексуална ориентация ще получават по-голямо финансиране за сметка на други опозиционни демократични организации, имайки предвид слабата им ефективност в развитието на демокрацията в Русия.“

Звучи страхотно. Държавният департамент предпочита да финансира гейове вместо демократи-„мъжкари“.

Да, ама не.

Писмото е фалшиво още от самото му начало, става ясно от нанесените с червена химикалка забележки. Няма как то да излезе в такъв вид на бланка на дипломатическото ведомство.

Къде са грешките?

 Ето най-фрапиращите неточности:

> 1. Адресът на подателя трябва да бъде подравнен горе вдясно.

> 2. Фалшивото писмо е изпратено от „специален пратеник за човешките права на LGBT“. С този термин на английски език се наричат хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Абревиатурата е от Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender/Transsexual. В официалните документи в САЩ обаче се използва една буква в повече и абревиатурата е LGBTI, т.е. Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender/Transsexual and Intersexed.

> 3. За пореден път наяве излиза фактът, че руснаците са скарани с граматическите членове. В руския език няма членове и ние в България много добре знаем това. Във фалшификата на много места е използван неопределителният член а вместо определителният the.

> 4. В официалните американски документи никога не се използва съчетанието United States, а U.S. А в подправения документ се среща и едното, и другото. Явно в края не е направена сверка.

> 5. В края на писмото получателят е посъветван да се обърне към министър-съветника в посолството в Москва Джефри Секстън. Незнайно защо вместо Councelor (съветник) е използвана думата Consular (консулски). Много трудно тези две думи могат да бъдат объркани от човек, който знае добре английски, въпреки че произношението им е много близко.

> 6. Посочената електронна поща на споменатия Джефри Секстън е в Gmail. „Наистина ли?“, е коментарът на този гаф. Всички служебни пощи на американските дипломатически служители задължително са в state.gov. Наскоро дори бившият държавен секретар Хилъри Клинтън бе обвинена, че използвала личната си електронна поща за служебна кореспонденция, което е грубо нарушение на закона.

Под текста на писмото има пожелание от Държавния департамент на руски език. Ето какво пише ведомството:

„Уважаеми „Известия“,

Следващия път, когато използвате фалшиви писма, пращайте ги на нас – ще се радваме да ви помогнем да поправите грешките.

Искрено ваш

Държавен департамент“

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.