Северозападът изпрати Милан Революцията

Днес в Берковица дейци на културата, граждани и приятели изпратиха в последния му път една от емблемите на Северозападна България - Милан Миланов - Революцията.

Само ден след като навърши 87 години от света си отиде един от летописците и пазителите на паметта на митичния български Северозапад. Милан Миланов бе наследник на някогашните възрожденци и десетилетия наред проучваше и популяризираше историята на родния си край. Историк по професия, той участваше в създаването на музеите в Берковица, Монтана и Чипровци, в археологически проучвания и етнографски изследвания. Написа много книги за историята на градовете, селата и манастирите в региона.

Последните 25 години издаваше вестник "Балкан", в който отразяваше важни исторически и културни събития, и го разпространяваше безплатно из региона. Една от последните мечти на бай Милан бе откриването на музей в Берковица на неговия съученик и приятел - големия разказвач Йордан Радичков.

"Скърбим, че завърши земния път на този голям радател, който остави след себе си жив спомен за забележителен, добър и мъдър човек!", заяви в съболезнователно писмо председателят на общинския съвет в Берковица д-р Илиян Тимчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони