Сериозният недостиг на жилища под наем в София засилва и търсенето на апартаменти с цел инвестиция

През последната година се наблюдава една на пръв поглед изненадваща тенденция за сериозен недостиг на жилища, които да се отдават под наем с столицата. Търсенето при всички положения изпреварва в пъти предлагането и това промени цените на наемите в посока нагоре между 7% и 20% спрямо миналата 2014 година. Наемателите са предимно млади несемейни хора, които все още не се чувстват сигурни да направят следващата крачка и да купят своето първо жилище. Търсят се двустайни и тристайни напълно обзаведени жилища с нови мебели и техника в централните и югоизточни райони на столицата както и в непосредствена близост до метро станция като за подобни жилища наемателите са готови най-често да плащат суми от 250 евро до 400 евро.

Успоредно с недостига на жилища под наем се увеличава и търсенето на жилища в София с цел закупуването им и отдаването им под наем. Част от строителите и инвеститорите дори променят своите стратегии и не продават жилищата си преди да се завърши напълно сградата и да се насели с живущи. Целта на тази промяна е да се постигнат по-високи продажни цени на апартаментите, защото те са най-скъпи тогава когато сградата е с разрешение за ползване и е обитаема поне на 70% – тогава купувачите се чувстват далеч по-сигурни и са склонни да платят по-високата цена. Други инвеститори обзавеждат жилищата и ги пускат под наем и след като изтече договора за наем ги продават, вече заедно с мебелите, които са им се изплатили от получените през последните две-три години наеми.
Всички тези промени на пазара на жилища в София са продиктувани не само от „вълната след КТБ“, но и след падането на лихвите по ипотечните кредити, които достигнаха нива под 5% и отново се върнаха на мода покупките „на зелено“. Под покупки „на зелено“ разбира се имаме предвид сключването на предварителен договор с депозирането на не повече от 5-10% от цената на имота като останалата част от цената се изплаща по договаряне при акт 15 и акт 16, което може да се постигне и чрез отпускането на жилищен кредит.

В случай, че тази статия е полезна за Вас, може да разгледате и един друг наш анализ:

„Изгодно ли е да живеете в София под наем вместо да купите имот с ипотечен кредит?“

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции