Заловиха двама румънци бракониери на остров в Дунав

Горски служители на Регионалната дирекция по горите /РД/ - Ловеч и СЗДП ТП "ДГС Никопол" заловиха двама румънци бракониери на остров Средняка в Дунав край Никополско, съобщи инж. Павли Богдански, директор на РДГ - Ловеч.

На 18 ноември те извършват проверка на острова във връзка със зачестилите нарушения по Закона за горите - незаконна сеч и транспортиране на дървесина от горските територии на остров Средняка на река Дунав, влизащ в териториалния обхват на СЗДП ТП "ДГС Никопол".

От българска страна до острова се достига с лодка, но от румънска страна е изградена сухопътна връзка. По нея често преминават нарушители с каруци и извършват незаконна сеч, като транспортират дървесината към Република Румъния, където я доставят на частни фирми, преработващи дървесина.

Към 15 часа в сряда горските служители, които извършват обход на терена, чуват шум от работа на бензиномоторен трион. Внимателно се насочват към мястото, откъдето идва шумът. На място забелязват 3 конски каруци, с по два впрегнати коня, както и шест румънски граждани, които извършват незаконна сеч.

Горските служители успяват да заловят двама от нарушителите, както и да задържат един бензиномоторен трион. Четирима от бракониерите обаче успяват да избягат, като изоставят каруците и конете.

Задържаните 3 каруци и 6 коня са предадени на съхранение на румънските гранични служители. Със съдействието на служителите на МВР - Никопол срещу двамата нарушители е образувано бързо досъдебно производство от Районна прокуратура - гр. Никопол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони