Цвета Караянчева: Подкрепям инициативата Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столица на България

Столични полицаи задържаха двама дилъри на наркотици

Цацаров за състоянието на пешеходните пътеки в страната: Срамно и фрапиращо! Главният прокурор настоя за санкции и търсене на отговорност

Царевец отново се превръща във Верона на Балканите

Лидерите от ЕС ще порицаят действията на Турция спрямо Гърция и Кипър

Перничанка е дала 2 000 лева и 2 500 евро на телефонни измамници

ЧЕЗ: Няма населени места без електрозахранване 300 екипа са в готовност да реагират при аварии

Апаши задигнаха 50 000 лева от жилище в Търново Парите били скътани в сейф

Състоянието на пребитата студентка е стабилно

Гърция ще изгуби 2 млн. души от населението си до 2030 г.

Македония влиза в НАТО и без споразумение по спора с Гърция

Горски от Североизтока се готвят за национално състезание по стрелба Точните мерници отиват пак за национална купа в Пловдив

Катастрофа между ТИР и лека кола заради непочистен от снега път Е-79

Кметът Фандъкова: Обстановката в столицата се нормализира

Митнически служители откриха големи количества нелегален алкохол и дизелово гориво в частен имот

При асиметрична бенка, която сърби и кърви – на дерматолог!

По-голям е рискът от рак на кожата при над 50 бенки по тялото и ако веднъж в живота си сте имали слънчево изгаряне с мехури

Задължително трябва да отидете на преглед при дерматолог, ако забележите бенка, която променя своя размер, форма или цвят, ако има неправилни ръбове и граници, или е „оцветена“ в повече от един цвят. Бъдете нащрек също, ако е асиметрична (т.е. ако се раздели наполовина и двете й части са с различен размер или големина) и ако причинява сърбеж, секретира, кърви или има разязвяване.

Точно сега е времето да направите консултация със специалист, тъй като лятото с агресивното слънце е останало назад във времето и трябва да установите дали е нанесло опасни за здравето поражения. А при наличието на рискови фактори има вероятност да се е стигнало до раково образувание (меланома), развиващо се именно от пигментни бенки.

Размерът на меланома обикновено е над 6 мм (по-голям от гумичка на молив). Цветът му е неравномерен, може да има нюанси на черно, тъмно и светло кафяво, но също бели, сиви, червени, розови или сини участъци. Както казахме, формата е неправилна и асиметрична, а външните границите са неравномерни, назъбени, с неясен контур и е възможно да се сливат с кожата. Повърхността на пигментното образувание често се разкъсва и може да изглежда ожулена, да се втвърди, да стане на бучки, да започне да секретира или да кърви.

Затова дерматолозите препоръчват пациентите да проверяват кожата по цялото си тяло за изменения на бенки или за нови пигментирани зони. Освен самонаблюдението лекарят може да препоръча кожен преглед на всеки три или шест месеца, веднъж годишно или през друг интервал от време в зависимост от риска за развитие на меланом при съответния пациент. Специалистите съветват още да наблюдавате за настъпила промяна в пигментиран участък от кожата или ако се появят сателитни бенки, т.е. нови около вече съществуваща.

Как обаче се диагностицират опасни образувания?

Най-напред се извършва преглед, при който дерматологът внимателно оглежда кожата за бенки, родилни петна или други пигментации, при които се наблюдават отклонения по отношение на цвета, размера, формата или структурата. Втората стъпка е биопсията. При нея се вземат патологични (б.р. заболели) тъкани и малка част от околната здрава тъкан, след което патолог ги изследва под микроскоп за наличие на ракови клетки. Понякога пигментираните бенки трудно се различават от меланомната лезия в начален стадий. Пациентът може да поиска мнение и от втори патолог. Ако и той потвърди, че е рак, може да се изследва допълнително за генни изменения.

Важно е поразените от тежкото заболяване участъци от кожата да не се премахват чрез плоско изрязване или обгаряне (унищожаване с горещ инструмент, електрически ток или вещества с разяждащо действие), тъй като раковите клетки, които остават, може да се развият и разпространят.

Кои фактори обаче повишават риска от меланом? Ако при пациентите са налице следните предпоставки:

– Наличие на т. нар. диспластичен невус (виж материала по-долу).

– Повече от 50 обикновени бенки.

– Излагане на слънчева светлина. Причината е, че тя е източник на ултравиолетово лъчение, което вреди на кожата и може да доведе до развитие на меланом или друг вид рак на най-големия човешки орган.

– Доказано е, че заплахата от меланом е по-голяма при хора, които са имали поне едно тежко изгаряне на плажа с образуване на мехури. Въпреки че вероятността от поражения от слънцето през детството е по-голяма при индивидите, които лесно изгарят, слънчевите изгаряния в зряла възраст също повишават риска от развитие на меланом.

– Колкото повече е общото излагане на слънце през целия живот на човека, толкова по-голяма е опасността от развитие на меланом. Тя се повишава допълнително, ако индивидът цели да натрупа тен под лъчите, но без да използва защитни кремове, независимо че може да получава загар и без изгаряне.

– Ултравиолетовата радиация от изкуствени източници като соларни лампи и солариуми е поредният рисков фактор. Медицинските специалисти силно препоръчват – и особено на младите – да избягват употребата им. А най-голяма е опасността от тях, ако се използват преди 30-годишна възраст.

– В по-голям риск са пациентите, които са имали меланом. Те са изложени на повишен риск от развитие на други кожни карциноми.

– Фамилна анамнеза. Нерядко ракът на кожата е наследствен. Той се среща по-често при хора с двама или повече кръвни роднини (майка, баща, сестра, брат или дете), които са имали меланом. Има и случаи, при които членове на семейството може да имат наследствено заболяване като пигментна ксеродермия, при която кожата става изключително чувствителна към слънцето и рискът от меланом нараства значително.

Хората със светла (бледа) кожа, която лесно изгаря на слънцето, със сини или сиви очи, рижа или руса коса или с много лунички може да са изложени на по-голяма опасност от меланом.

Медицински състояния и лекарства (като някои антибиотици, хормони или антидепресанти), които правят кожата по-чувствителна към слънцето или потискат имунната система, също водят до увеличаване на заплахата от тежкото заболяване.

Кога няма основания за притеснения

Обикновените бенки или невус не са раково образувание и рядко стават причина за кожен карцином. Те се срещат при повечето възрастни хора, като размерът им е под 5 мм (по-малко от гумичката на молив). Цветът им може да е розов, черен, светло- или тъмнокафяв (при хора с тъмна кожа) или много близък до естествения цвят на кожата, като е равномерен в целия обем на образуванието. Формата им е кръгла или овална, имат ясни граници, които ги отделят от останалата част на кожата.

Каква е структурата на повърхностния им слой?

В началото представляват плоско равно петно върху кожата, но с течение на времето могат да изпъкнат и да образуват гладко надигане.

Невусът може обаче може да е диспластичен. В сравнение с обикновената бенка при него вероятността да се развие рак е по-голяма, но в повечето случаи това не се случва. Изследванията показват, че приблизително един на всеки десет възрастни има поне един диспластичен невус. Обикновено размерът му е над 5 мм. Цветът му може да е комбинация от светлокафяви, тъмнокафяви, червени и розови нюанси. Има неравномерни или назъбени граници, които е възможно да се сливат с кожата. Структурата на повърхностния му слой е гладка, леко люспеста или груба, неравномерна или набраздена. Затова при най-малкото съмнение за опасни образувания човек трябва да отиде на преглед при дерматолог, не спират да повтарят специалистите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.