5 000 лева парична гаранция за поляка Майевски, приземил самолет заради "бомба"

Бургаските магистрати постановиха за поляка Войчех Майевски 5 000 лева парична гаранция. Заседанието за мярката му за неотклонение се гледа днес. То продължи 30 минути, а решенето на магистратите стана ясно час по- късно.

На 19 ноември тази година самолет, излетял от Полша за Египет, се приземи в Бургас, след като стюард съобщил, че един от пътниците твърди, че на летателната машина има бомба. Пътниците бяха евакуирани и разпитани и бомба не бе открита.

Прокурор Красимира Кателиева заяви в залата в неделя, че задържането под стража е "единствената адекватна мярка", тъй като Майевски застрашил сигурността на самолета. Според твърдението на държавното обвинение, полякът съобщил по време на полета на член на екипажа /стюарда Пшемислав Овчарик/, че има бомба. "Съобщил е информация, за която знаел, че е лъжлива", каза прокурор Кателиева и уточни, че думите на пасажера били: "Може да не стигнем до Египет, защото има бомба".

Това става в сложна обстановка, когато още не бяха отшумели събитията в Париж от 13- ти ноември и когато се появи информацията, че руският самолет, изпълняващ полет от Египет на 31- ви октомври, е бил свален с взрив от бомба, коментира Кателиева.

Преди и по време на полета Войчех е употребил алкохол. Обвинението пледира, че ако бъде изменена мярката му и падне забраната за напускане на България, той може да се укрие, като заживее на друго място, непосочено в документите му.

"Майевски не работи, има възможност да пътува, при влизане в страни- членки на ЕС, не подлежи на граничен контрол", посочи прокурорката.

Според защитата,от разпитаните пред съдия свидетели, само един- стюардът, твърди, че Майевски му казал: "Аз имам бомба". Стюардът предал това на стюардесата, а тя на пилота. Никой друг от пътниците обаче не казал такова нещо. Адвокатът на Майевски - Димчо Тодоров, каза, че полякът, заедно със свой приятел, обсъждал ситуацията с руския самолет и че в него имало бомба. "Войчех Майевски не е заявявал на нито едно лице, че той лично има бомба. Няма изрична забрана да се употребява думата "бомба", коментира адвокатът и предложи на съда клиентът му да бъде пуснат под домашен арест. "Имам имот в село Равнец, край Бургас, който не ползвам. Той е с всички необходими удобства и клиентът ми може да бъде настанен там. Лично аз поемам ангажимента, че ще присъства на всички процесуално следствени действия...Той не е искал да всява паника, а просто коментирал", заяви още адвокат Димчо Тодоров.

"Аз не съм съгласен с обвинението. С оглед на моите години, сърдечни болести и влошаващо се психично състояние, бих искал да се извиня и много ви моля да ме обявите за невинен. Много лошо се чувствам и преживявам всичко това", каза полякът пред съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право