Стойчо Младенов след завръщането си в София: България лесно хвърля кадрите си на улицата

Стойчо Младенов отново е в България. Изкара един от най-кратките си периоди като треньор - 4 месеца в египетския „Ал Итихад“ (Александрия). Сам реши да си тръгне въпреки най-добрия старт на отбора в последните 11 години в първенството. Екзекуторът на „Ливърпул“ спечели 2 победи, загуби два мача и веднъж завърши наравно. Седмото място в класирането бе като сбъдната мечта за феновете, но... непреодолими различия с ръководството принудиха Младенов да разтрогне договора си по взаимно съгласие.

Къде ще е следващата крачка? Треньорът не желае да бърза. Напротив - изглежда вече ще спазва принципа „десет пъти мери, веднъж режи“.

- Добре дошъл, г-н Младенов! Кога да ви очакваме пак на работа?

- Предложения не липсват. Имах разговори на такава тема и след последния ми мач с „Ал Итихад“. Този път обаче ще изчакам. В никакъв случай не искам да сбъркам пак. Току-що сложих край на четиримесечен престой в непозната обстановка. Нервите ми идват в повече. Психическото изразходване е голямо. Единственият лек е да се заредят батериите. Иначе излизаш от ритъм. Случи ми се вече в ЦСКА при „Титан“ и няма да позволя пак, защото и до днес ми държи влага.

- Защо не се получи в „Ал Итихад“?

- Бях впечатлен от проекта. „Ал Итихад“ е третият по фенска маса тим в Египет след „Ал Ахли“ и „Земалек“. Целта ни беше в период между 3 и 5 години да участваме в турнирите за африканската купа. Отидох да изградя отбор, както аз виждам нещата. Феновете ме посрещнаха отлично. Но на място процесите тръгнаха в съвсем различна посока. Освен това финансовата нестабилност в клуба също ме принуди да взема това решение. Още след третия кръг, когато бяхме сред лидерите със 7 точки, поисках среща с борда на директорите. На нея поставих седем условия, без които обявих, че няма да продължа работа. Ръководството не успя да ги гарантира и ето ме отново в България.

- Бяхте определен за треньор №1 в Египет, когато преди пет години работихте в ЕНППИ. Сега престоят ви бе кратък. Бихте ли се върнали трети път в тази страна?

- Хората в Египет са едни от най-добрите, които познавам. Винаги са демонстрирали огромно уважение към мен. За тях мога да говоря много и само хубаво. И днес египтяните живеят в разбирателство. А напрежение има навсякъде по света. Колкото до охраната на местата, където съм бил в Египет - тя беше на много високо ниво. Най-лошо за футбола там е ограничаването на броя на зрителите и недопускане на гостуваща агитка. Забраната идва от правителството в името на сигурността, защото в Египет стадионите са за по 60-70 хиляди души. Феновете много обичат и разбират футбола. Няма да забравя последната среща със запалянковци на „Ал Итихад“. Отидох да си взема довиждане с отбора, а там бе пълно с хора. Снимахме се, прегръщахме се. Желанието им бе очевидно - да продължа. Да, един ден с удоволствие пак бих работил в Египет.

- Доволен ли сте от резултатите си?

- Ще кажа само едно - в последните 11 години „Ал Итихад“ не бе почвал с победа сезона, а с две поред не помнят откога не им се е случвало. Финансовата нестабилност обаче ще накара след нас и доста играчи да си тръгнат...

Стойчо Младенов разговаря за теми извън престоя му в „Ал Итихад“ в предаването „КОД Спорт“ по ТВ+. Ето какво каза там екзекуторът на „Ливърпул“.

„Надявам се ситуацията в любимия ми ЦСКА да се оправи. Учудва ме, че нищо не се случва и нищо не се обявява. Много е мъчително да стоим в неведение. Аз не мисля, че има разделение в „червената“ общност. Запалянковците са по-обединени отвсякога. Ако има някои, които се опитват да манипулират определени хора, си е за тяхна сметка. Аз апелирам към обединение на всички. От това зависи бъдещето на клуба. Феновете трябва да го разберат и да се противопоставят на загиването на ЦСКА. Нашият отбор е с най-голяма посещаемост за целия минал сезон. Сега пак е така.“

Младенов отказа да отговори на въпроса дали конкурентни на ЦСКА клубове са успели да пробият футболисти миналия сезон. Но обясни своя възглед дали е имало директива да се пишат всеки ден измислици за заплатата му като част от процеса на дестабилизация. „Всичко, което се прави спрямо ЦСКА, е целенасочено и умишлено - каза Стойчо. - Знам откъде идват атаките спрямо мен и за заплатите, и за комисионите. Измишльотина на определен кръг хора, които искат и правят всичко да ме държат далеч от ЦСКА. През 2013 година клубът беше фалиран от „Титан“. Оставаха 24 часа до закриването и ние започнахме борба да спасим ЦСКА. Имахме нужда от всички, които обичат клуба. Малцина откликнаха. Аз се хвърлих в тъмните води. А всички тези, които не помогнаха, са длъжници на ЦСКА. Говоря за бивши футболисти, легенди. Особено при продажбата на акциите трябваше да си купят. Може и за 100 лева, но трябваше да са съпричастни. Те предпочетоха да стоят отстрани и дори в един момент да атакуват мен, клуба и служителите му. Не можех да разбера нападките тогава, а сега, когато каруцата се е обърнала, се опитват да покажат колко големи цесекари са. Когато обаче клубът имаше най-голяма нужда да му помогнат... тях ги нямаше.“

Къде бърка футболът ни според Младенов? „Още след 1994 година грешим - твърди треньорът. - Имаме прекалено големи претенции. Когато един отбор започне нещо положително, бързо сме способни да попречим и да го катурнем. Националният треньор не трябва да е само за един цикъл! Всеки допуска грешки. Когато си сбъркал първия път, няма да го направиш втори път в новата кампания. Ако като национален селекционер имах още един цикъл, нещата щяха да са по-добри. Когато водих националите, играхме с Дания. Точно бяха назначили Мортен Олсен. Ето чак сега - 16 години по-късно - той сам реши да си тръгне. В България с лекота се нахвърляме върху личности и отбори. Защо „Лудогорец“ не разчита на юноши? Защо ЦСКА не го прави? Защото се търсят бързи резултати. Така е и в „Реал“ (Мадрид), който купува чужденци, а играят един или двама юноши... У нас всички бъркаме, и то отдавна, не отсега. И БФС, и държавата в частност. Спортът трябва да е държавна политика. Фактът, че са правени толкова компромиси с ЦСКА и е позволено да се натрупат такива дългове, е грешка. БФС трябва повече да подкрепя и футболистите, и треньорите. А не да позволява кадрите лесно да ги захвърлят на улицата.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ