Разкриха крадци на икони за над 200 000 лева от храм

Спипаха четирима апаши, които отмъкнали ценни икони на стойност над 200 000 лв от църквата "Успение Богородично" в павликенското село Михалци. Единият от участниците в обира е обявен за общодържавно издирване, защото успял да избяга по време на хайката. Съучастниците му обаче са в ареста с постоянна мярка и са им повдигнати обвинения .Зад решетките са 19-годишният Веско С.,18-годишният Ивайло Й. и 38-годишният Сивил С. от Габрово.От полицията се крие 31-годишният И.Д.

Групата действала по поръчка и имала и други обири от църкви в Габрово и Севлиево.Поръчителите обаче са неизвестни, а задържаните отказвали да дават обяснения.

Разкритията и залавянето на извършителите станало със съдействието на бившия полицай Иван Балканджиев от Михалци. Непознатите се появили в селото в неделя привечер с лека кола.Съсед се обадил на бившия МВР служител, че край храма дебнат непознати, които товарят нещо в автомобила си.

"Обадих се на тел.112,но през това време с други хора блокирахме част от селото, защото те хукнаха да бягат към празните къщи. Изпокриха се, а през това време хвърлили в един контейнер за боклук откраднатото. Ние ги обградихме, дойде полицията и успя да закопчее трима, а четвъртият е избягал през нивите", разказа Иван Балканджиев.
Малко след това в контейнера за смет, униформените открили 6 икони с различни размери, плащаница, две кандила и дървено сандъче за миро. Засега не е намерен само кръстът от църквата. Иконите са много стари и оригинални, само едната на "Света Ана" струвала над 160 000 лева.

"Спасените икони са на над 2 века. Те нямат стойност, безценни са. На черно могат да бъдат пласирани за по над 250 000 лева. Църквата е строена през турско и една от най-старите в епархията. Стените и са зидани от камък и са с дебелина 1,20 метра. Вкопана е в земята и е градена със султански декрет. Наскоро бе ремонтирана с малко пари от благодетели и от Комисията по вероизповеданията", разказа архимандрит Георги Сотиров от Павликени.

Преди 4 г по инициатива на ГЕРБ църквата в Михалци се сдоби с нова камбана за 20 000 лв. Години наред звънарницатана храма била празна след като дръзки вандали задигнали оригиналната камбана с тегло над 2 тона. След това едноръкият клисар Христо бил принуден да бие джанта от автомобилна гума, за да известява на местните миряни за служби, църковни празници, весели и тъжни ритуали.

Спасената при полицейската акция църковна утвар е в полицията до приключване на делото срещу четиримата крадци. След това иконите ще бъдат върнати в храма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони