„Атила” се върна в Софийската опера

„Атила” - една от творбите Джузепе Верди с най-много хорово пеене, се роди отново на сцената на Софийската опера. Изпълнявана преди десетилетия с участието на Гена Димитрова, Никола Гюзелев и Стоян Попов, тя като че ли беше позабравена. Слушахме я на открито през 2012-а по време на „Опера в парка”, а после постановката участва и в „Сцена на вековете” на хълма Царевец. Сега последните дни на безпощадния хунски вожд отново се разиграват на истинска сцена – премиерата беше в неделя под диригентството на Велизар Генчев. Постановката е на Юлия Кръстева.

На баса Светозар Рангелов се падна късметът да влезе пръв в образа на Атила (в следващите представления ще бъде и Мартин Цонев). Неузнаваем с дългата черна перука, солистът можеше да се разпознае само по гласа и фигурата. Липсваше му щипка страховитост, за да вдигне цялата публиката на крака, но пък щедро бе аплодиран след всяка ария.

Сопраното Радостина Николаева (ще се редува с Баясгалан Дашням и Габриела Георгиева) се превъплъти в образа на Одабела, която дава дума да отмъсти за смъртта на своя баща. В разкъсвания от ревност неин любим Форесто слушахме тенора Даниел Дамянов (сменят се с Красимир Динев), а римският пълководец Ецио бе поверен на баритона Бисер Георгиев (в същата роля е и Венцеслав Анастасов). Най-добрите им арии и дуети предизвикваха емоционална реакция в залата, която не пропусна и мощните хорови изпълнения.

Следващите представления са на 24, 27, 28 и 29 ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура