Няма да наказват летището в Пловдив

Въпреки гафа с необслужените навреме два самолета на пловдивското летище в събота срещу неделя транспортното министерство няма намерение да налага наказания, нито да разследва гафа, научи „Труд“.

Според медийната съветничка на транспортния министър Ивайло Московски Диляна Дойчинова, която е с него в Китай, летището се е справило със ситуацията. „То е успяло само за два часа през нощта да намери екип, който да се справи със ситуацията. За какво да ги наказваме?“, каза Дойчинова. Тя отрече също така появилите се по-рано през деня слухове, че звеното за разследване на авиационни инциденти се е заело със случая.

Според източници от министерството няма нищо особено за разследване, защото фактът, че летището във втория по големина град на България не работи нощно време, е от няколко месеца и се знае от всички в бранша. Въпреки това аварийните кацания на него не са забранени. Ръководство на въздушното движение (РВД) е насочило в събота срещу неделя бедстващите самолети към най-близките летища, които са Пловдив, Букурещ и Солун, като самата авиокомпания избира на кое от тях да кацне.

Междувременно кметът на Пловдив Иван Тотев поиска по „възможно най-бързия начин да се търси сериозен концесионер на аерогарата“. Той бе категоричен, че летището ще продължи да работи и не може да има съмнения, че ще бъде затворено или закрито. Тотев припомни, че само през миналата година местната администрация е превела около 400 хил. лева във Фонда за развитие на летище Пловдив, в който членуват 10 общини. Идеята беше с тези пари да бъде привлечена нискотарифната авиокомпания „Райънер“ да продължи редовната линия Пловдив-Лондон. Авиокомпанията обаче се отказа, защото парите бяха недостатъчни. Това принуди ръководството да съкрати голяма част от персонала и да затваря аеропорта през нощта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика