Облагането на месото би помогнало за спасяването на планетата

Месото трябва да бъде обложено с данък в помощ на справянето с глобалното затопляне, предлага водещ институт и призовава министри да намалят размер на порциите месо в училищата и болниците, съобщава The Telegraph.

Постъпленията от данък върху месото може да се използват за субсидиране на по-здравословни алтернативи, които са по-малко вредни за околната среда, като плодове, зеленчуци и тофу, казва изследователи от Кралски институт за международни отношения (Чатъм Хаус), предава Фокус.

„Данък въглеродни емисии“ в размер на 1,76 лири за килограм говеждо може да намали консумацията му с 14%, показва проучване. В доклад институтът се аргументира, че животновъдният отрасъл е „почти напълно пренебрегнат“ в усилията за справяне с климатичните промени въпреки факта, че той е отговорен за около 15% от парниковите емисии по света – същата пропорция като при емисиите от автомобил, самолети, влакове и самолети взети заедно.

Отглеждането на животни за говеждо и овце месо е най-вредното за околната среда, с произвежданите вредни емисии при производството на големи количества животинска храна и от самите храносмилателни системи на добитъка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят