Бриго Аспарухов: Трябва да се открият мозъците на Ислямска държава и да се избият

Всички държави трябва да бъдат подготвени за терористични актове. Целта на терористите беше постигната. А тя е да всяват страх. Това заяви пред Нова телевизия бившият директор на Националната разузнавателна служба Бриго Аспарухов. "Кой може да си представи, че в центъра на Европа ще се въвежда извънредно положение в 21 век", попита той.

"Болката е много прясна заради събитията в Париж. Страхът е голям. Крайно време е специалистите да седнат и да отговорят на въпроса "Защо това се случва, защо тези млади и хубави деца се превръщат в атентатори камикадзета". Терористи винаги е имало в историята на човечеството, но до този момент тези актове винаги са извършвани в името на нещо. Тук се проповядва да се убива друговереца. Това си е война", категоричен е експертът.

"Джихадистите имат ръководство. То се намира в т. нар. "Ислямска държава". Мозъците са някъде и те могат да бъдат открити. Тук е мястото на разузнавателните служби да ги открият и да се ликвидират тези мозъци", разкри Бриго Аспарухов. По думите му може би вече е късно за сухопътна операция.

"В България има хора, които познават Арабския свят. Имаме експерти в тази сфера, но като че ли не са използвани както трябва в борбата с тероризма", каза още бившият директор на Националната разузнавателна служба.

Коментари

Задължително поле