Военен хеликоптер „Кугър” прекъсна електропровод край град Стамболийски

Последният издирван нацист не арестуван в Ню Йорк

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Кремъл отрича твърденията на „Майкрософт“ за руски предизборни кибератаки в САЩ

91 000 учители излизат на протест Искат да запазят авторитета на професията

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Пропука се най-дебелият лед в Арктика

САЩ замрази руски активи за стотици милиони долари

Откриват Оперативен дежурен център за разследванe на тежки престъпления

Оперативен дежурен център за независимо и бързо разследване на тежки престъпления ще заработи в Националната следствена служба в София. Откриването му на 25 ноември 2015 г. е в рамките на международен проект за повишаване на капацитета на българската прокуратура за справяне със съвременните предизвикателства на организираната престъпност, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Евгени Диков, ръководителят на Апелативна специализирана прокуратура и ръководител на проекта Даниела Попова и посланикът на Швейцария Денис Кнобел ще направят изказвания на церемонията по официалното откриване на Центъра.

Оперативният дежурен център ще разполага със съвременно оборудване: комплекти за огледи на местопроизшествия, за изземване на биологични следи и на следи от стъпки и автомобилни гуми, за определяне на траекторията на изстрели, тестери за идентификация на наркотици, модерна видео- и фототехника и др. Това специализирано техническо и експертно-криминалистично оборудване ще даде възможност прокуратурата да прави бързи, самостоятелни и независими разследвания по горещи следи на тежки престъпления или инциденти, непосредствено след получаване на сигнал за извършено престъпление.

Прокуратурата има ключова роля в борбата с организираната престъпност и трябва да бъде мотивирана, добре обучена и оборудвана. Швейцария с готовност споделя с България своя дългогодишен опит в тази сфера и подкрепя усилията на прокуратурата като част от съдебната реформа. В рамките на проекта ще бъде изработен механизъм за сътрудничество между прокуратурите на България и Швейцария при наказателното преследване на транснационалната престъпност, за което предстои подписване на партньорско споразумение.

Целта на тригодишния проект, който започна през януари, е да се повиши капацитетът на българската прокуратура и ефективността й в разследването и преследването на организираната престъпност. Прокуратурата на Република България работи по проекта в партньорство с ДАНС, МВР, НАП, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и др. Партньори от швейцарска страна са Главният прокурор, Министерството на правосъдието и Базелският институт по управление. Общата му стойност e 974 632 шв.франка, съфинансирането от Швейцария е 800 000 шв. франка.

Проектът е част от Тематичен фонд „Сигурност“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. С общ бюджет от близо 10 милиона швейцарски франка Фондът подкрепя проекти, свързани с трафика на хора, детското правосъдие, превенцията на детската престъпност, борбата с кражбите на моторни-превозни средства, престъпленията срещу околната среда, обучението на експерти по криминалистика и др., по които работят МВР, Министерството на правосъдието, Национална комисия за борба с трафика на хора, Асоциацията на прокурорите и неправителствени организации.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.