„Петрол“ при Гриша Ганчев – липсващи горива, ограбени активи и невърнати кредити

През последната година „Петрол“ се оказа твърде лесна плячка за тандема Василев-Ганчев. В суматохата след затварянето на банката през 2014г., избягалият банкер - и то докато е издирван от Интерпол,бързо „усвои“ най-атрактивните активи, придобити с парите на вложителите в КТБ.

Освен БТК, 43% от която прехвърли на собственото си люксембургско дружествоSHCO 79, Василев даде картбланш на довереното си лице Ганчевда овладее „Петрол“. Първо акционерите „Вип Пропъртиз“, „Алфа кепитъл” и “Корект фарм” (фирми-бушони на Цветан Василев, захранени с кредити за близо 230 милиона от КТБ, за да придобият акционерното участие в „Петрол“)бяха прехвърлени на подставени на Ганчев физически лица, след което ловешкият бизнесмен, със завидно усърдие, започна да изпразва цялата група „Петрол“ от съдържанието й. Съвсем естествено – бензиностанциите и петролните бази бяха пренасочени към нови фирми под негов контрол, несвързани по никакъв начин с КТБ и получените от нея кредити за стотици милиони.

За съжаление това се случи под благосклонния поглед на квесторите Лютов и Костадинчев, които услужливо осчетоводиха всички цесии и прихващания на Ганчев и накрая, няколко дни преди квестурата им да свърши, заличиха ипотеките върху бензиностанциите. Така пътят към кражбата се оказа открит и Ганчев първо апортира активите в ново дружество – „Елит Петрол – Ловеч“, после заложи цялото търговско предприятие към друга своя фирма – „Кристъл Асет Мениджмънт“, а накрая „продаде“ бензиностанциите и петролна база Варна на новоучредената, с капитал от 1000 лв., фирма „Прима Консулт Индъстри“ - еднолична собственост на пенсионера Чавдар Йорданов. Йорданов се оказа баща на служителката на Гриша Ганчев в „Литекс“ – Росица Йорданова, но още по-скандалното е, че 68 годишният Чавдар Йорданов е бил финансиран за тези „покупки“ не от друг, а от самия Гриша Ганчев, чрез фирмите му „Литекс“ и „Литекс Комерс“. Така активите се „изпраха“ от задължения и се концентрираха в ръцете на един единствен човек –Гриша Ганчев.

Междувременно, се оказа, че горива на „Нафтекс Петрол“ за повече от 52 млн. щатски долара, складирани в Петролна база – Пловдив, също липсват. Същите са били заложени в полза на КТБ още по времето на бившия собственик на „Петрол“ – Митко Събев, но няколко проверки от частен съдебен изпълнител – последната преди 10 дни, установява, че резервоарите са празни. По признанието на самия длъжник „Нафтекс Петрол“, горивото е продадено на други фирми, а парите не са постъпили в банката. С парите от продаденото гориво, на стойност 52 млн. щатски долара, длъжникът на КТБ – „Нафтекс Петрол“ бил удовлетворил други свои „кредитори“.

Така за по-малко от 12 месеца Василев и Ганчев, макар и двамата клиенти на прокуратурата по други обвинения, лишиха КТБ от активи за стотици милиони.

Според запознати, Цветан Василев вече е загубил позициите си в тандема, ограбил „Петрол“, а Гриша Ганчев напълно е престанал да се съобразява с доскорошния си партньор и да го финансира от оборота на „Петрол“. Това е обяснимо, защото в момента ловешкият бизнесмен държи всички козове– собствеността и активите са под негов контрол, дружествата се помещават на адреса на хотела му в гр. Ловеч, а вместо към КТБ, всичко е заложено в полза на „Литекс“. Така, ако Василев се е надявал да получи лъвския пай от компанията, струваща няколкостотин милиона лева (вероятно по подобие на договорката му за БТК с руснака Дмитрий Косарев, за когото беше предвидил само 20% - видно от станалото публично скандално „споразумение“ между двамата), очевидно сметките му сега излизат криви. Всъщност е било твърде наивно да се смята, че Гриша Ганчев, като човек, свикнал да иска и да получава всичко за себе си,ще допусне златната му кокошка „Петрол“, придобита при това без никаква инвестиция от негова страна, да премине в чужди ръце.

Каквато и да е истината, фактите говорят, че шансовете КТБ да си върне „Петрол“, все повече клонят към нула. Назначените наскоро синдици, при тежкото наследство, което получават, едва ли ще успеят да направят нещо, макар в съда вече да са образувани дела, с които банката се опитва да получи обратно бензиностанциите и петролните бази.

Усилията на държавата обаче трябва да продължат, независимо какъв ще бъде крайният резултат, защото насадилото се в Цветан Василев и Гриша Ганчев чувство на безнаказаност, е подигравка с обикновените българи, които не само едва свързват двата края, но накрая плащат и сметките на двамата „милионери“, станали такива на техен гръб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи