Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

„Петрол“ при Гриша Ганчев – липсващи горива, ограбени активи и невърнати кредити

През последната година „Петрол“ се оказа твърде лесна плячка за тандема Василев-Ганчев. В суматохата след затварянето на банката през 2014г., избягалият банкер – и то докато е издирван от Интерпол,бързо „усвои“ най-атрактивните активи, придобити с парите на вложителите в КТБ.

Освен БТК, 43% от която прехвърли на собственото си люксембургско дружествоSHCO 79, Василев даде картбланш на довереното си лице Ганчевда овладее „Петрол“. Първо акционерите „Вип Пропъртиз“, „Алфа кепитъл” и “Корект фарм” (фирми-бушони на Цветан Василев, захранени с кредити за близо 230 милиона от КТБ, за да придобият акционерното участие в „Петрол“)бяха прехвърлени на подставени на Ганчев физически лица, след което ловешкият бизнесмен, със завидно усърдие, започна да изпразва цялата група „Петрол“ от съдържанието й. Съвсем естествено – бензиностанциите и петролните бази бяха пренасочени към нови фирми под негов контрол, несвързани по никакъв начин с КТБ и получените от нея кредити за стотици милиони.

За съжаление това се случи под благосклонния поглед на квесторите Лютов и Костадинчев, които услужливо осчетоводиха всички цесии и прихващания на Ганчев и накрая, няколко дни преди квестурата им да свърши, заличиха ипотеките върху бензиностанциите. Така пътят към кражбата се оказа открит и Ганчев първо апортира активите в ново дружество – „Елит Петрол – Ловеч“, после заложи цялото търговско предприятие към друга своя фирма – „Кристъл Асет Мениджмънт“, а накрая „продаде“ бензиностанциите и петролна база Варна на новоучредената, с капитал от 1000 лв., фирма „Прима Консулт Индъстри“ – еднолична собственост на пенсионера Чавдар Йорданов. Йорданов се оказа баща на служителката на Гриша Ганчев в „Литекс“ – Росица Йорданова, но още по-скандалното е, че 68 годишният Чавдар Йорданов е бил финансиран за тези „покупки“ не от друг, а от самия Гриша Ганчев, чрез фирмите му „Литекс“ и „Литекс Комерс“. Така активите се „изпраха“ от задължения и се концентрираха в ръцете на един единствен човек –Гриша Ганчев.

Междувременно, се оказа, че горива на „Нафтекс Петрол“ за повече от 52 млн. щатски долара, складирани в Петролна база – Пловдив, също липсват. Същите са били заложени в полза на КТБ още по времето на бившия собственик на „Петрол“ – Митко Събев, но няколко проверки от частен съдебен изпълнител – последната преди 10 дни, установява, че резервоарите са празни. По признанието на самия длъжник „Нафтекс Петрол“, горивото е продадено на други фирми, а парите не са постъпили в банката. С парите от продаденото гориво, на стойност 52 млн. щатски долара, длъжникът на КТБ – „Нафтекс Петрол“ бил удовлетворил други свои „кредитори“.

Така за по-малко от 12 месеца Василев и Ганчев, макар и двамата клиенти на прокуратурата по други обвинения, лишиха КТБ от активи за стотици милиони.

Според запознати, Цветан Василев вече е загубил позициите си в тандема, ограбил „Петрол“, а Гриша Ганчев напълно е престанал да се съобразява с доскорошния си партньор и да го финансира от оборота на „Петрол“. Това е обяснимо, защото в момента ловешкият бизнесмен държи всички козове– собствеността и активите са под негов контрол, дружествата се помещават на адреса на хотела му в гр. Ловеч, а вместо към КТБ, всичко е заложено в полза на „Литекс“. Така, ако Василев се е надявал да получи лъвския пай от компанията, струваща няколкостотин милиона лева (вероятно по подобие на договорката му за БТК с руснака Дмитрий Косарев, за когото беше предвидил само 20% – видно от станалото публично скандално „споразумение“ между двамата), очевидно сметките му сега излизат криви. Всъщност е било твърде наивно да се смята, че Гриша Ганчев, като човек, свикнал да иска и да получава всичко за себе си,ще допусне златната му кокошка „Петрол“, придобита при това без никаква инвестиция от негова страна, да премине в чужди ръце.

Каквато и да е истината, фактите говорят, че шансовете КТБ да си върне „Петрол“, все повече клонят към нула. Назначените наскоро синдици, при тежкото наследство, което получават, едва ли ще успеят да направят нещо, макар в съда вече да са образувани дела, с които банката се опитва да получи обратно бензиностанциите и петролните бази.

Усилията на държавата обаче трябва да продължат, независимо какъв ще бъде крайният резултат, защото насадилото се в Цветан Василев и Гриша Ганчев чувство на безнаказаност, е подигравка с обикновените българи, които не само едва свързват двата края, но накрая плащат и сметките на двамата „милионери“, станали такива на техен гръб.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.