Покриват неолитното селище "Мурсалево" край "Струма"

Неолитното селище от 8-то хилядолетие пр. Христа, открито под автомагистрала "Струма" при кюстендилското с. Мурсалево, се покрива със специална метерия воалит и керемиди, казаха от екипа строители, изпратен на обекта. Ще бъдат покрити към 2,5-3 декара от разкопките на селището, за да се запазят от атмосферните условия и валежите.

Конструкцията е върху високи 1,5-1,7 м. дървени подпори, широка е към 20 м. Изграждането и трябва да приключи до 1 декември - преди зимата и студовете, казаха строителите. Средствата - около 10 хил. лева, отпуснали от АПИ, без това да влиза в предварителния проект и финансовите разчети на аутобана.

Заради неолитното селище беше изградена допълнително около 100-метрова подпорна стена, за което АПИ осигури около 7 милиона лева. Така ще се съхранят 3 270 кв. м от площта на селището, попадащо в сервитута на "Струма". Вече се работи и по идеен проект за изграждането на експозиция на токрито до самата магистрала, каза научният ръководител на разкопките при Мурсалево проф. Васил Николов вчера. Преди седмица, напът за Благоевград, при строителите на покрива, се отбил премиерът Бойко Борисов.

"Окуражи ни да действаме смело, пари имало осигурени за това покритие", казаха работниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони