Германия: Русия и Турция да покажат предпазливост и здрав разум

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер призова Москва и Анкара да покажат „предпазливост и здрав разум“, след като Турция свали руски самолет в близост до сирийската граница, предаде АФП.

„Това може да означава, че ние не само правим крачка назад , но и че искрицата надежда, която едва постигнахме, е унищожена. Надявам се, че предпазливостта и здравия разум ще надделеят и в двете столици, така, че да можем да продължим по пътя, започнал при преговорите във Виена“, казва Щайнмайер.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън призова за пряк диалог между Турция и Русия, съобщи Sky News.

По думите на говорител на британското правителство турският премиер Ахмед Давутоглу се е обадил по телефона на Камерън, за да му обясни какво се с случило при инцидента със сваления руски самолет Су-24. Разговорът е продължил около 10 минути.

„Премиерът Камерън силно е призовал турския си колега да се увери, че има директна комуникация между Турция и Русия“, заяви източникът.

Междувременно министерството на отбраната на Русия разглежда действията на Турция в Сирия, при които бе свален руски самолет Су-24 като неприятелски акт, съобщава РИА Новости.

"Разглеждаме действията на турските ВВС като неприятелски акт“, се посочва в съобщение на руското военно ведомство.

„Опитите на специалистите от министерството на отбраната на Русия да организират взаимодействие с турската страна по линия за извънредна връзка не са се увенчали с успех“, се посочва също така в съобщението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия