Парламентът избра Кристина Андонова–Хитрова за зам.-председател на КРС

Авторът на „Телефонна любов“ с нова книга

Глоба за лекаря и за служителя при фалшив болничен

Продажбите на автомобили в Китай се сринаха с 92% заради епидемията

Тита изкушава по прозрачна нощница

САЩ заплашиха да изтеглят военния си контингент от Косово причината е отказът на Прищина да премахне 100-процентовите мита върху сръбските стоки

Евгени Будинов стана баща на момиче

Руският посланик положи венец на Паметника на Съветската армия по случай Деня на защитника на отечеството

Патриоти едва не стигнаха до бой в парламента Председателски съвет ще наказва виновните

Петима задържани при спецоперация срещу битовата престъпност в Плевенско

631 нови заразени с корона вирус за ден в китайската провинция Хубей 200 затворници се оказаха носители на вируса

Здравка Евтимова за речта си: Говорих за приятелите, не за политиците

Заловиха младеж, обрал таксита в Търново

Парализиран пилот се връща на пистата

Метеорит падна в руската република Карелия (ВИДЕО)

Рейтингът – железен, портретът – от коприна

“Алфа Рисърч” обяви премиера Борисов за най-одобряван сред партийните и политически лидери у нас, а медиите широко разпространиха негов портрет – китайски шедьовър

Възходи и падения

Според социологическо проучване на обществените нагласи, проведено в периода 10-18 ноември 2015 г. от агенция “Алфа Рисърч”, управляващата коалиция начело с ГЕРБ излиза с повишено доверие след местните избори, като с най-висока подкрепа се ползва премиерът Бойко Борисов. Традиционно одобрявана сфера остава инфраструктурата (73%), както и ресорната министърка Лиляна Павлова (36,5%) . Почти всички останали ресори и правителствени политики се характеризират с високо равнище на обществено неодобрение, установява агенцията.

Писъци на възторг долетяха от далечен Пекин, където премиерът Бойко Борисов е на официално посещение. Ли Къцян, китайският министър-председател му подарил портрет, везан от коприна, да му носи “късмет и щастие”.

И… о, чудо на чудесата! Магията се задейства повече от веднага, направо със задна дата и то от тукашния край на света! Агенция “Алфа Рисърч” изпревараващо го ощастливи, като обнародва изследване на обществените нагласи, според което сред наличните партийни и политически лидери най-висока подкрепа получава Борисов. Доверието в него нараствало 15-и пореден месец и достигнало апогея от 38,3%. И най-сетне от три години насам положителните оценки надвишавали отрицателните. Блазе му на премиера.

Де обаче тоз “късмет и щастие” за правителството? За него изследването показва потискащо ниски показатели – 24% доверие срещу 42% недоверие. Недоволните държат кажи-речи двойно надмощие. Според “Алфа Рисърч” така се получавало, понеже “Борисов се оценява за действията си в качеството му на политически лидер. Като такъв той няма конкуренция, поне в настоящия момент. Кабинетът обаче се оценява през призмата на водените политики, а спрямо повечето от тях мнозинството граждани са силно критични.”

И тук се заформя един парадокс – екстра ръководител на кофти правителство. Но такова му е мисленето на запитвания материал – парадоксално. За калпавата работа на правителството известна вина вече виждаме и у китайското държавно ръководство. Можеше да подарят по един копринен портрет и на министрите в делегацията, вместо залъгалки за икономиката като завода за олио, който се канели да строят тук. Или комбината за кисело мляко там. Цели седем министри и един вицепремиер е помъкнал премиерът със себе си. Ако да бяха получили магически китайски портрети, па като хали да заработят и да въздигнат в подем разкапаната си страна. Ала не би.

Може пък още да не е безвъзвратно късно. Може китайците извънредно да добавят образите им зад главата на премиера. На мястото на заобикалящите го облаци, които уж вещаели добро. Според техните традиции може и да вещаят, но според нашите излиза, че премиерът от безмерно щастие е полетял в облаците. Или че над главата му са надвиснали облаци, което е още по-лошо. Обясняват още, че портретът бил триизмерен и в “блестящ образ разкривал красотата на коприната”. Само на коприната ли? А на модела? На него са му изящно коригирани някои крушовидни асиметрии, които науката френология не тълкува особено благоприятно.

Азиатците много ги бива в изображенията на държавни ръководители. Навремето севернокорейските майстори фотографи в такъв ракурс представяха великия си вожд Ким Ир Сен, че помен нямаше от голямото като мъжки юмрук калцинозно образувание на шията му. При едно посещение в Пхенян на делегация начело с др. Тодор Живков съпровождащият я лекар попитал с подходящата угриженост корейския си колега защо не отстранят въпросното гюле, било елементарно. А онзи го изгледал изумено и отвърнал: “Великият вожд няма такова нещо!” Недъзите на вожда били невидими за корейския материал. В Северна Корея и до ден днешен било така, но това си е тяхна народнодемократична работа.

Сега най-любопитното относно уникалното изображение на премиера Борисов – то било обработено с вещества срещу плесени и бактерии. За да бъде портретът нетленен като съща фараонска мумия – от една страна, а от друга – когато поклонниците го целуват, да не си обменят бацили. Те затова и на иконите им правят сребърни и златни обкови – понеже благородните метали неутрализират зловредните консистенции в човешките лиги.

Когато нашите делови пътешественици се завърнат със скъпоценния армаган в родината, ще се наложи да му се търси подходящо място. Може агенция “Алфа Рисърч” да го разположи в нещо като Борисов кът. Там поклонниците от предстоящите проучвания на обществените нагласи да му отдават дължимата почит. Лошо няма.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.