Рейтингът - железен, портретът - от коприна

“Алфа Рисърч” обяви премиера Борисов за най-одобряван сред партийните и политически лидери у нас, а медиите широко разпространиха негов портрет - китайски шедьовър

Възходи и падения

Според социологическо проучване на обществените нагласи, проведено в периода 10-18 ноември 2015 г. от агенция “Алфа Рисърч”, управляващата коалиция начело с ГЕРБ излиза с повишено доверие след местните избори, като с най-висока подкрепа се ползва премиерът Бойко Борисов. Традиционно одобрявана сфера остава инфраструктурата (73%), както и ресорната министърка Лиляна Павлова (36,5%) . Почти всички останали ресори и правителствени политики се характеризират с високо равнище на обществено неодобрение, установява агенцията.

Писъци на възторг долетяха от далечен Пекин, където премиерът Бойко Борисов е на официално посещение. Ли Къцян, китайският министър-председател му подарил портрет, везан от коприна, да му носи “късмет и щастие”.

И... о, чудо на чудесата! Магията се задейства повече от веднага, направо със задна дата и то от тукашния край на света! Агенция “Алфа Рисърч” изпревараващо го ощастливи, като обнародва изследване на обществените нагласи, според което сред наличните партийни и политически лидери най-висока подкрепа получава Борисов. Доверието в него нараствало 15-и пореден месец и достигнало апогея от 38,3%. И най-сетне от три години насам положителните оценки надвишавали отрицателните. Блазе му на премиера.

Де обаче тоз “късмет и щастие” за правителството? За него изследването показва потискащо ниски показатели - 24% доверие срещу 42% недоверие. Недоволните държат кажи-речи двойно надмощие. Според “Алфа Рисърч” така се получавало, понеже “Борисов се оценява за действията си в качеството му на политически лидер. Като такъв той няма конкуренция, поне в настоящия момент. Кабинетът обаче се оценява през призмата на водените политики, а спрямо повечето от тях мнозинството граждани са силно критични.”

И тук се заформя един парадокс - екстра ръководител на кофти правителство. Но такова му е мисленето на запитвания материал - парадоксално. За калпавата работа на правителството известна вина вече виждаме и у китайското държавно ръководство. Можеше да подарят по един копринен портрет и на министрите в делегацията, вместо залъгалки за икономиката като завода за олио, който се канели да строят тук. Или комбината за кисело мляко там. Цели седем министри и един вицепремиер е помъкнал премиерът със себе си. Ако да бяха получили магически китайски портрети, па като хали да заработят и да въздигнат в подем разкапаната си страна. Ала не би.

Може пък още да не е безвъзвратно късно. Може китайците извънредно да добавят образите им зад главата на премиера. На мястото на заобикалящите го облаци, които уж вещаели добро. Според техните традиции може и да вещаят, но според нашите излиза, че премиерът от безмерно щастие е полетял в облаците. Или че над главата му са надвиснали облаци, което е още по-лошо. Обясняват още, че портретът бил триизмерен и в “блестящ образ разкривал красотата на коприната”. Само на коприната ли? А на модела? На него са му изящно коригирани някои крушовидни асиметрии, които науката френология не тълкува особено благоприятно.

Азиатците много ги бива в изображенията на държавни ръководители. Навремето севернокорейските майстори фотографи в такъв ракурс представяха великия си вожд Ким Ир Сен, че помен нямаше от голямото като мъжки юмрук калцинозно образувание на шията му. При едно посещение в Пхенян на делегация начело с др. Тодор Живков съпровождащият я лекар попитал с подходящата угриженост корейския си колега защо не отстранят въпросното гюле, било елементарно. А онзи го изгледал изумено и отвърнал: “Великият вожд няма такова нещо!” Недъзите на вожда били невидими за корейския материал. В Северна Корея и до ден днешен било така, но това си е тяхна народнодемократична работа.

Сега най-любопитното относно уникалното изображение на премиера Борисов - то било обработено с вещества срещу плесени и бактерии. За да бъде портретът нетленен като съща фараонска мумия - от една страна, а от друга - когато поклонниците го целуват, да не си обменят бацили. Те затова и на иконите им правят сребърни и златни обкови - понеже благородните метали неутрализират зловредните консистенции в човешките лиги.

Когато нашите делови пътешественици се завърнат със скъпоценния армаган в родината, ще се наложи да му се търси подходящо място. Може агенция “Алфа Рисърч” да го разположи в нещо като Борисов кът. Там поклонниците от предстоящите проучвания на обществените нагласи да му отдават дължимата почит. Лошо няма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения