Русия ни съди заради ремонта на МиГ-овете

Скандал в парламента за внос на касетъчни бомби

Руската държавна компания РСК “МиГ” ще съди България за договора с Полша за ремонт на българските изтребители. Той трябваше да бъде ратифициран от парламента вчера, но до тази точка не се стигна.

“Ще оспорим договора по съдебен път, ние имаме споразумение за интелектуалната собственост, сключен между Русия и България, а в двигателите има интелектуална собственост”, заяви космонавтът ген. Александър Александров, представител на компанията у нас. Според споразумението Полша ще ремонтира шест двигателя за МиГ-29, а 20 дни след влизането в сила на договора у нас трябва да пристигнат 2 полски двигателя. Цената за ремонта на всеки двигател е 1,023 млн. евро. Военният министър Николай Ненчев заяви няколко пъти, че това е далече по-евтино, отколкото ако обслужването беше продължило да се прави от руската страна. Александров намекна, че Полша може да използва стари части, тъй като няма как да има нови оригинални - миналата седмица руската страна им отказала доставки.

Скандал в парламента се разрази при окончателното приемане на закон за изпълнение на конвенцията за унищожаване на касетъчните бомби и мини. В член 5 се разрешава внос и износ на подобни боеприпаси в България с цел тяхното унищожаване. Според съпредседателя на ПФ Валери Симеонов това явно е лобистки текст в полза на приближени до ГЕРБ фирми.

Утилизацията у нас е съпътствана постоянно от даване на човешки жертви. Преди година 15 души загинаха при взрив в завод за утилизация на мини в Горни Лом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия