Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Der Spiegel: Арсеналът на терористите идва от сърцето на Европа

Автомати, револвери, ръчни гранати –  терористите могат да придобият произволен брой оръжия. Но откъде идва скритият арсенал? Отговорът е тревожен – от сърцето на Европа, коментира германското издание Der Spiegel.

Контрабандата на оръжие от Източна и Югоизточна Европа е част от европейската реалност вече повече от две десетилетия. Първо разпадането на Източния блок, а след това и Югославските войни осигуриха същинско изобилие от стоки на черния пазар. Каква част от този арсенал все още преминава граници, никой не знае със сигурност.

В доклад на Организацията за съдействие на отбраната още от 2003 г. се посочва, че обемът на контрабандата в региона не е известен, но „данните показват, че голям брой от оръжията вече не са там“.

Основният пазар за незаконно военно оборудване не е насочен към терористите, а към престъпни групировки. Веднъж продадени обаче, „контрабандните оръжия влизат по-късно в циркулация и вече е доказано, че са използвани в някои тежки престъпения и терористични атаки“, твърдят от германската федерална криминална полиция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.