Der Spiegel: Арсеналът на терористите идва от сърцето на Европа

Автомати, револвери, ръчни гранати -  терористите могат да придобият произволен брой оръжия. Но откъде идва скритият арсенал? Отговорът е тревожен - от сърцето на Европа, коментира германското издание Der Spiegel.

Контрабандата на оръжие от Източна и Югоизточна Европа е част от европейската реалност вече повече от две десетилетия. Първо разпадането на Източния блок, а след това и Югославските войни осигуриха същинско изобилие от стоки на черния пазар. Каква част от този арсенал все още преминава граници, никой не знае със сигурност.

В доклад на Организацията за съдействие на отбраната още от 2003 г. се посочва, че обемът на контрабандата в региона не е известен, но "данните показват, че голям брой от оръжията вече не са там".

Основният пазар за незаконно военно оборудване не е насочен към терористите, а към престъпни групировки. Веднъж продадени обаче, "контрабандните оръжия влизат по-късно в циркулация и вече е доказано, че са използвани в някои тежки престъпения и терористични атаки", твърдят от германската федерална криминална полиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят