На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Търновските височини подходящи за пеперуден туризъм

Височините около Велико Търново са подходящ маршрут за пеперуден туризъм. В околностите на болярския град са познати с богатството от различни видове пеперуди и водни кончета. Това съобщиха изследователите по проекта „Търновските височини – нашата природна съкровищница“ с ръководител Евгени Коев.

Според него все повече фотографи и изследователи от целия свят се интересуват от подобни територии. Разработката е дело на 25 ученика от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“. В продължение на половин година младежите са обходили повече от 150 километра по платата край Велико Търново и пролома на река Янтра. Открити са 35 вида пеперуди, неописани и некласифицирани до сега, над 12 вида водни кончета, 35 вида бозайници, птици, земноводни и риби.

В отделен класификатор младите изследователи са описали флората в района, като за първи път е отбелязано, че по високите места край Велико Търново вирее растението „Обикновена пърчовка“, която е от семейството на орхидеите. Организира ни били два еколагера на открито, за да могат участниците да заснемат обитателите на природата в естествената им среда и да поставят GPS- координати на местообитанията им, те ще могат да се ползват при бъдещи наблюдения и обучения.

Освен това по проекта са изготвени и две интеркативни карти, които ще бъдат предоставени на Регионалната екоинспекция. Събраната информация младите природолюбители ще представят и пред близо 500 ученици от различни школа. От гимназията по туризъм ще търсят финансиране за продължаване на изследователската дейност и публикуване на събраните данни в учебно помагало.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.