Съдът задържа под стража бившия шеф на контрола в Комисията по хазарта

Опера на „Бегликташ“

Вратарят на „Барса“ подкара Cupra Марк-Андре тер Щеген стана посланик на испанската марка

Дубльорка на дузина холивудски звезди и съпругът й бяха застреляни в Охайо

Разследват полицай за управление на личен автомобил без винетка и без застраховка

19% ръст на бързите кредити

От вечното дерби във Вечния град

7,5% спад на новите коли

Илир Мета: Готов съм на всякакъв сценарий във „войната“ с правителството Президентът предупреди, че никой не може да го отстрани, докато не приключи мандатът му

Съдът остави в ареста Нено Димов

Прокопани са първите 400 м от тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ (СНИМКИ)

Предаваме на Австрия нашенец, издирван за закана за убийство

Стартира четвъртото издание на Националния литературен конкурс „Писма до себе си”

Eврокомисарят по разширяването: Северна Македония и Албания ще успеят с реформите

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов

Търновските височини подходящи за пеперуден туризъм

Височините около Велико Търново са подходящ маршрут за пеперуден туризъм. В околностите на болярския град са познати с богатството от различни видове пеперуди и водни кончета. Това съобщиха изследователите по проекта „Търновските височини – нашата природна съкровищница“ с ръководител Евгени Коев.

Според него все повече фотографи и изследователи от целия свят се интересуват от подобни територии. Разработката е дело на 25 ученика от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“. В продължение на половин година младежите са обходили повече от 150 километра по платата край Велико Търново и пролома на река Янтра. Открити са 35 вида пеперуди, неописани и некласифицирани до сега, над 12 вида водни кончета, 35 вида бозайници, птици, земноводни и риби.

В отделен класификатор младите изследователи са описали флората в района, като за първи път е отбелязано, че по високите места край Велико Търново вирее растението „Обикновена пърчовка“, която е от семейството на орхидеите. Организира ни били два еколагера на открито, за да могат участниците да заснемат обитателите на природата в естествената им среда и да поставят GPS- координати на местообитанията им, те ще могат да се ползват при бъдещи наблюдения и обучения.

Освен това по проекта са изготвени и две интеркативни карти, които ще бъдат предоставени на Регионалната екоинспекция. Събраната информация младите природолюбители ще представят и пред близо 500 ученици от различни школа. От гимназията по туризъм ще търсят финансиране за продължаване на изследователската дейност и публикуване на събраните данни в учебно помагало.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.