Търновските височини подходящи за пеперуден туризъм

Височините около Велико Търново са подходящ маршрут за пеперуден туризъм. В околностите на болярския град са познати с богатството от различни видове пеперуди и водни кончета. Това съобщиха изследователите по проекта "Търновските височини - нашата природна съкровищница" с ръководител Евгени Коев.

Според него все повече фотографи и изследователи от целия свят се интересуват от подобни територии. Разработката е дело на 25 ученика от Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон". В продължение на половин година младежите са обходили повече от 150 километра по платата край Велико Търново и пролома на река Янтра. Открити са 35 вида пеперуди, неописани и некласифицирани до сега, над 12 вида водни кончета, 35 вида бозайници, птици, земноводни и риби.

В отделен класификатор младите изследователи са описали флората в района, като за първи път е отбелязано, че по високите места край Велико Търново вирее растението "Обикновена пърчовка", която е от семейството на орхидеите. Организира ни били два еколагера на открито, за да могат участниците да заснемат обитателите на природата в естествената им среда и да поставят GPS- координати на местообитанията им, те ще могат да се ползват при бъдещи наблюдения и обучения.

Освен това по проекта са изготвени и две интеркативни карти, които ще бъдат предоставени на Регионалната екоинспекция. Събраната информация младите природолюбители ще представят и пред близо 500 ученици от различни школа. От гимназията по туризъм ще търсят финансиране за продължаване на изследователската дейност и публикуване на събраните данни в учебно помагало.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони