Лавров: Русия няма намерение да воюва с Турция

Русия няма намерение да воюва с Турция, подчерта по време на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости, съобщава "Фокус".

Лавров заяви, че Русия не е променила „отношението си към турския народ“. „Възникват обаче въпроси относно действията на настоящото управление на Турция“, подчертал е министърът.

Инцидентът с руския самолет Су-24 в Сирия прилича на планирана провокация. Това мнение изрази днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

„Съмняваме се, че това е било непреднамерен акт. Инцидентът прилича на планирано действие“, заявил е Лавров пред руски и чуждестранни медии във връзка със свалянето на руски военен самолет на границата между Турция и Сирия.

В района, в който е бил свален руският самолет Су-24, има не само бойци, но и техни обекти и инфраструктура, каза още  Сергей Лавров.

„По последна информация в района, който турските ни колеги считат за населен с туркмени, има стотици, а може и над хиляда бойци от Русия, които представляват пряка опасност за нашата сигурност. Според наличната ни информация в този район е разположена и инфраструктура на терористите, включително складове с оръжия, боеприпаси, командни центрове и снабдителни пунктове“, посочил е министърът.

Терористите използват територията на Турция за подготовката на терористични актове в Сирия и други страни, допълни Лавров. 

„Терористите използват турската територия, за да подготвят операциите си в Сирия и други страни Това не трябва да е тайна за никого вече“, посочи министърът.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Москва подкрепя предложението на френския президент Франсоа Оланд за затваряне на турско-сирийската граница като превенция срещу проникването на терористи, отбелязва АФП. 

„Мисля, че това е добро предложение и утре президентът Оланд ще говори с нас за това по-подробно. Ние ще бъдем готови сериозно да обмислим необходимите мерки за това“, заяви Лавров в навечерието на визитата в Кремъл на Франсоа Оланд.

Външните министри на Турция и Русия днес са провели телефонен разговор и са се договорили да се срещнат в следващите дни. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на турското външно министерство.

„По време на разговора си двамата министри са се разбрали да споделят подробности по инцидента по дипломатическите и военните канали“, заявил е говорителят на турското ведомство.

Отношенията между Анкара и Москва бяха обтегнати, след като във вторник турските сили свалиха руски бомбардировач.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия