Театърът във Велико Търново с 500 000 лева дългове и стари заглавия

Музикално-драматичният театър /МДТ/ "Константин Кисимов" във Велико Търново тъне в борчове за около 500 000 лв, но ще излиза от кризата със стари заглавия. Пари за нови постановки няма. Васил Вълчев ще ръководи културната институция до обявяването на конкурс, след като преди около месец досегашният театрален шеф Христофор Йонов подаде оставка под натиска на стачкуващи артисти.

"Не ми се иска да се задълбочавам, но истината е, че управленско безхаберие е довело театъра до това състояние. Заварих тук нарушени всички основни и специфични йерархични връзки в състава, затова и стачката не беше без основание", коментира Вълчев.

Той бе начело на храма на Мелпомена в старата столица през периода 2009-2013 година и не успя да се пребори за поста след това. Сега обаче, по предложение на Министерството на културата, отново е директор. Театърът е във финансов колапс и само за заплати трябват 140 000 лв. Няма средства за работа по нови заглавия, затова Вълчев е категоричен, че ще възстанови тези, които са носили приходи.

На работа се връща диригентът Славил Димитров, а намеренията на директора са в театъра да заработи и трети диригент. Васил Вълчев се е амбицирал до шест месеца театърът да започне да излиза от кризата.

"Не съм убеден, че през следващата финансова година ще получим добър бюджет, защото приходите тази година са слаби, но работим добре с общината, получихме от тях цялата субсидия вече, ще търсим и външни донори", каза още директорът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура