Сваленият руски пилот: Турците не ни предупредиха

Руският пилот, който бе спасен в Сирия след свалянето на самолета Су-24, е заявил, че Турция не е предупреждавала екипажа, че е преминал границите й, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус

Вчера пилотираният от него и командира подполоковник Олег Пешков бомбардировач Су-24М беше свален от турски изтребител. Според Анкара, машината е била предупредена на няколко пъти, че нарушава въздушното пространство на страната преди да бъде открит огън. Москва твърди, че нарушение няма и бомбардировачът е бил поразен в небето на Сирия.

„Нямаше никакво предупреждение – нито по радиостанцията, нито визуално. Въобще не бе установен никакъв контакт. Ние изпълнявахме боен полет в нормален режим. Трябва да се има предвид каква е скоростта на бомбардировача и каква на изтребителя Ф-16. Ако са искали да ни предупредят, биха могли да ни се покажат, да заемат позиция до нас. Нищо подобно не се случи. Ракетата се вряза в опашката на самолета ни внезапно. Ние дори не сме я видели, така че да направим противоракетна маневра“, заявил е пилотът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят