Заразените от коронавируса в Италия са 888 души, починалите са над 20

Макс Верстапен се пробва във виртуална кола

47 нови смъртни случая на заразени с новия коронавирус в Китай и 3 смъртни случая в Южна Корея

Диляна Попова сваля дрехите в „Останалото е пепел“

Втори случаи на заразен с коронавирус в САЩ

С какво ЕС обмисля да замени думата “психиатър”?

Двама души загинаха при инцидент на пътя Бургас-Созопол

Досега няма потвърден случай на коронавирус у нас

Камерите на АПИ в населените места не следят за е-винетки и тол

Влак помете кола на жп прелез (СНИМКИ) При страшния удар е загинала водачката на автомобила

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 29 февруари 2020

Дневният хороскоп на Алена за събота, 29.02.2020

На 29 февруари 2020 да почерпят

Проф. Тодор Кантарджиев: Ситуацията с коронавируса не е толкова страшна, но никой не слуша

Премиерът е разговарял с Кириакос Мицотакис за ситуацията с мигрантите

276 хил. души са посетили Националния исторически музей през 2015 година

Над 276 000 e броят на посетителите, които от началото на 2015 година до днес са разгледали уникалните колекции на Националния исторически музей /НИМ/ – национална съкровищница на Република България, хранилище на реликви от световен мащаб и един от най-големите исторически музеи на Балканския полуостров, съобщиха от Министерство на културата. 

Най-посещаваният филиал на НИМ и през 2015 г. продължава да е Боянската църква „Св. Никола и св. Пантeлеймон“ – един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници, достигнали до наши дни, включен през 1979 г. в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Много ни радва и положителната тенденция за все по-засилващ се интерес към експонатите в НИМ особено сред най-младите, съобщават от Националния исторически музей.

Все повече млади родители търсят и Детския образователен център към НИМ, в който често се организират специални събития и инициативи, допълват от музея. Той е разработил специални образователно-занимателни програми и всяко дете тук може да си намери интересно и любопитно занимание. В Детския център на НИМ ще откриете едно ново, по-различно лице на музея, тук най-малките посетители могат да се включат в усвояването на традициите на своя род и на обществото като цяло, а най-важното е, че тук учат младия посетител да се отнася с нужното внимание към историческото и културното ни наследство, изтъкват още от НИМ.

Създаден през 1973 г., Националният исторически музей съхранява близо 680 хиляди паметници на културата и затова неизменно се радва на огромен интерес сред хилядите ценители на българската история и уникалното ни културно-историческо наследство. Основната му цел е в контекста на европейската история да представя историята на днешните български земи от праисторическо време до наши дни. В залите на НИМ са изложени в оригинал уникални културни ценности, като сред тях са предмети на изящното изкуство, археологията, етнографията и историята, представящи световни цивилизации отпреди 8 000 години до наши дни. Огромният археологически и исторически архив, който формира колекциите на НИМ, са и неговото най-голямо богатство. Сред неговите филиали са и Земенски манастир „Св. Йоан Богослов“ /забележително творение на българската архитектура и стенопис от ХІ в., поради което църквата „Св. Йоан Богослов“ е обявена за културна ценност с национално значение/, Музей „Параход „Радецки“ – Козлодуй, както и църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ – с. Добърско /изградена през 1614 г. като трикорабна базилика от майстори от прочутата Добърска школа, със запазени стенописи от 1672 г., пресъздаващи библейски сцени, образите на светци и светици, местни легенди/.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.