276 хил. души са посетили Националния исторически музей през 2015 година

Над 276 000 e броят на посетителите, които от началото на 2015 година до днес са разгледали уникалните колекции на Националния исторически музей /НИМ/ - национална съкровищница на Република България, хранилище на реликви от световен мащаб и един от най-големите исторически музеи на Балканския полуостров, съобщиха от Министерство на културата. 

Най-посещаваният филиал на НИМ и през 2015 г. продължава да е Боянската църква „Св. Никола и св. Пантeлеймон“ – един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници, достигнали до наши дни, включен през 1979 г. в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Много ни радва и положителната тенденция за все по-засилващ се интерес към експонатите в НИМ особено сред най-младите, съобщават от Националния исторически музей.

Все повече млади родители търсят и Детския образователен център към НИМ, в който често се организират специални събития и инициативи, допълват от музея. Той е разработил специални образователно-занимателни програми и всяко дете тук може да си намери интересно и любопитно занимание. В Детския център на НИМ ще откриете едно ново, по-различно лице на музея, тук най-малките посетители могат да се включат в усвояването на традициите на своя род и на обществото като цяло, а най-важното е, че тук учат младия посетител да се отнася с нужното внимание към историческото и културното ни наследство, изтъкват още от НИМ.

Създаден през 1973 г., Националният исторически музей съхранява близо 680 хиляди паметници на културата и затова неизменно се радва на огромен интерес сред хилядите ценители на българската история и уникалното ни културно-историческо наследство. Основната му цел е в контекста на европейската история да представя историята на днешните български земи от праисторическо време до наши дни. В залите на НИМ са изложени в оригинал уникални културни ценности, като сред тях са предмети на изящното изкуство, археологията, етнографията и историята, представящи световни цивилизации отпреди 8 000 години до наши дни. Огромният археологически и исторически архив, който формира колекциите на НИМ, са и неговото най-голямо богатство. Сред неговите филиали са и Земенски манастир "Св. Йоан Богослов" /забележително творение на българската архитектура и стенопис от ХІ в., поради което църквата "Св. Йоан Богослов" е обявена за културна ценност с национално значение/, Музей "Параход "Радецки" – Козлодуй, както и църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ - с. Добърско /изградена през 1614 г. като трикорабна базилика от майстори от прочутата Добърска школа, със запазени стенописи от 1672 г., пресъздаващи библейски сцени, образите на светци и светици, местни легенди/.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура