3,7 млрд. евро са приходите от международен туризъм през 2019 г.

Захариева: Отношенията между България и Русия са добри

Диляна Попова: С Асен сме заедно

За две години санираха или довършват работата по 49 блока в Сливен

3 години затвор за мъж, наръгал съквартирант в корема

Шефът на АПИ Георги Терзийски се срещна с кметовете на Бистрица и Панчарево

Втори фалстарт на дело за удавено в басейн момиче

Нов данък „нощувка“ за стаите за гости

40 минути след нагъл грабеж над младежи полицията задържа извършителя

Фандъкова за тол системата: От месеци водим тежки преговори с АПИ, хората няма да плащат

Стотици отдадоха почит на Апостола в Шумен

Съд спря строителството на висока сграда на метри от варненския плаж

Зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов: Над 25% от заетите в област Велико Търново работят в сферата на земеделието Пред над 200 стопани от региона експерти разясниха бъдещето на Общата селскостопанска политика

Слави Трифонов: Дистанцията между политическата класа и избирателите се е задълбочила до нетърпимост

Антики в кашони и амбалажна хартия откриха в офис на Васил Божков (СНИМКИ)

10 000 лв. таван за плащанията в брой

От началото на 2016 г. таванът на плащанията в брой ще се намали от 15 000 на 10 000 лв. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Първоначалната идея на министъра на финансите Владислав Горанов беше таванът на кешовите плащания да се понижи до 5000 лв. като мярка за борба със сивия сектор. Работодатели и икономисти обаче възразиха, че прекалено рязкото намаление ще удари коректните фирми, които не укриват обороти.

Очаквано депутатите отхвърлиха предложените от Министерството на финансите данък “градина” и данък “уикенд”. Те единодушно гласуваха отпадането на текстовете, с които щяха да се въведат новите налози.

С данък “уикенд” министър Горанов настояваше държавата да възстановява 30% по-малко ДДС за фирмени автомобили на стойност над 5000 лв. и за фирмени имоти, които се ползват не само за служебни, но и за лични нужди през почивните дни. Целта му беше да се спрат злоупотребите, при които собствениците на луксозни джипове ги регистрират като товарни коли, за да ползват данъчни облекчения.

Данък “градина” предвиждаше собствениците на малки ниви и селски градини в населени места да плащат налог от началото на 2016 г. Предложенията за въвеждането на двата данъка бяха отхвърлени без дебати в пленарната зала, тъй като през миналата седмица не бяха приети от парламентарната бюджетна комисия, която е водеща по законопроекта.

Единственият текст, който предизвика спор, беше предложението на Реформаторския блок да има данъчно облекчение до 5% за граждани, които направят дарение за деца, за чието лечение държавата не е отпуснала средства или парите не са достатъчни за пълното му провеждане. Първоначално предложението беше прието, но след прегласуване се отхвърли с гласовете на ГЕРБ и АБВ.

По-високи налози, ако няма реформи

По-високи данъци ни очакват през следващите години, ако реформите не се случат и не се намерят достатъчно адекватни мерки за икономически растеж. Това прогнозира депутатът от ДПС Йордан Цонев вчера пред Би Ти Ви. През последните седмици същото предупреждение дойде и от министъра на финансите в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков.
Според Цонев с бюджета за 2016 г. министърът на финансите Владислав Горанов се опитва да запълни липсващите реформи, но неуспешно. „Отговорността трябва да си понесат ресорните министри“, каза депутатът, визирайки основно тези от РБ. Липсата на позитивна промяна се вижда ясно от актуализацията на бюджета за тази година, когато въпреки повечето събрани приходи – с 800 млн. лева, се пристъпи към увеличаване на дефицита, каза още депутатът от ДПС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.