Бъчварова: Няма пряка опасност за България от конфликта Москва-Анкара

Няма пряка опасност за България от конфликта Москва-Анкара. Това каза Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„В един район, в който отношенията са много комплицирани и непрекъснато генерира бежански потоци се добавя и ново усложнение”, заяви тя. По думите й, към този момент военните експерти все още спорят около детайлите на инцидента.

„Ние го разглеждаме като инцидент и проблем в отношението между двете държави и точно на това ниво той може най-бързо и безпроблемно с оглед на общата ситуация да намери някакво решение”, посочи Бъчварова.

„Този въпрос е бил обсъждан на една среща на НАТО и ние подкрепяме заключенията, че трябва да се върви към деескалация на конфликта. Това означава, че НАТО не се ангажира с този инцидент и мисля, че това е едно правилно решение, което ще внесе по-разумен тон в тази ситуация”, уточни тя.

Бъчварова посочи, че е направено всичко възможно, за да се гарантира сигурността по нашата граница и за да бъде овладян бежанския поток. „България е страната, в която този поток е най-нисък в момента и това е систематична политика, която провеждаме от началото на годината”, заяви вицепремиерът и допълни, че потокът бежанци през България е спаднал силно.

Коментари

Задължително поле