Арестуваха младеж за побой на търновец

Спипаха камион с 9 кубика незаконни дърва

Специалист: Няма данни кърлежи и комари да пренасят коронавирус

Строители дарили над 1,1 млн. лв. за борбата с COVID-19 Средствата и медицинското оборудване са предоставени от КСБ, отделни фирми и работещи в бранша

Българска ваксина срещу Covid-19 – най-рано след година

Нети разбра, че е осиновена, сестра й е популярна водеща

1500 лв. глоба за попиляна бира на пътя

Данаил Кирилов: Нямам съмнения, че системата за случайно разпределения на дела е била манипулирана

Министерски съвет пусна официален сайт за коронавируса Ще предоставя информация за всички предприети мерки и дейности от изпълнителната власт

Харви Уайнстийн вече няма симптоми на Covid-19

Дават по една минимална работна заплата и осигуровки за свободния сектор в културата

Вицепремиерът Каракачанов предлага забрана за внос на чужди земеделски продукти в сезона до изчерпване на българските

Какво прави българинът, като му кажат “не излизай”?

Бой в домашния арест Веруюто „Бие ме, защото ме обича“ се възражда в здравната криза

Борис Джонсън остава в болница

Плевнелиев пред германски вестник: Отговорът на атентатите трябва да бъде единство в Европа

Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, а не по-малко Европа. Контролът на външните граници на ЕС трябва да се подобри, но изграждането на огради в Съюза само ще задълбочи разединението между европейските държави. Това заявява държавният глава Росен Плевнелиев в интервю за германското издание „Хамбургер Абендблат“.

Според държавния глава Европа трябва да отговори на атентатите с единство и солидарност, а не с изолация. „Сигурността на хората трябва да бъде гарантирана. Но в никакъв случай не бива да се допуска разделение по религиозен, етнически или друг принцип. Всички ние, християни, мюсюлмани, евреи и други трябва да продължим да живеем заедно и да се сплотим още повече срещу екстремизма“, категоричен е президентът. Росен Плевнелиев посочва, че ако поколението, което събори Берлинската стена, започне да изгражда 26 години по-късно нови стени, това ще постави на карта мечтата за обединена, мирна и демократична Европа.

„Оръжието“ срещу тероризма е образование, толерантност и уважение към различния. Разпространението на радикализацията, популизма и национализма в европейските общества, разрастването на ксенофобията ще изостри рязко проблема, допълва още държавният глава. Президентът е категоричен, че отговорът срещу тероризма трябва да бъде глобален, за което се налага обединението на Европа, Америка, Русия, Китай. „Срещу терористите трябва да се приложи целият арсенал от мерки за сигурност. Терористите могат и трябва да бъдат победени от глобалната антитерористична коалиция и да бъдат изправени пред съда“, подчертава държавният глава в отговор на въпрос за атентатите в Париж.

Президентът Росен Плевнелиев коментира бежанската криза в Европа и необходимостта правилата по отношение на имигрантите да бъдат спазвани от всички държави членки на ЕС. „Бежанската криза ни напомни принципите, които поддържат основите на обединена Европа. Mиграционните потоци преминават през границите на всяка една страна в Европа. Проблемът може да бъде решен само съвместно, посредством европейската отговорност и солидарност. По същия начин България действа като отговорен член на ЕС“, посочва още българският президент, като припомня, че страната ни първа беше достигната от бежанската вълна в Европа. „Ние бяхме единствената страна – и казвам това с гордост – която се придържаше към правилата“, казва Росен Плевнелиев пред „Хамбургер Абендблат“.

По отношение на кризата в Сирия президентът напомня, че целта на всички усилия е постигането на мир, което да позволи на милионите бежанци да се завърнат по домовете си, „да изградят отново страната, да я модернизират, така че хората да могат да решават собственото си бъдеще чрез свободни избори“. Държавният глава допуска възможност сирийският президент Башар Асад „да остане още известно време“ на власт. Президентът допълва обаче, че „устойчиво решение за Сирия с диктатора Асад не съществува. Целта в дългосрочен план е мир в Близкия изток“.

В отговор на въпрос за опасенията, свързани с процеса на европейска интеграция в условията на множество кризи, президентът Росен Плевнелиев предупреди, че е възможно да настъпят и нови сериозни предизвикателства пред Европа. „Оттеглянето на Великобритания от Общността, например. Това може допълнително да дестабилизира Европа за дълго време. Имаме много висок процент на младежка безработица. Това може да доведе до загуба на цяло поколение. Възможно е в бъдеще да има проблеми с нарастването на популизма и национализма. Можем да получим криза и от политически представители в Европа, които казват: Да, аз стоя зад Общността, но след това те разграничават собствените си интереси от нея. Това не е европейската идея отпреди 70 години“, коментира президентът.

„Днес ние назоваваме кризите в Европа, без да ги решаваме. Ние трябва да се справим с тях една по една и в дългосрочен план. Тогава хората ще видят, че ЕС функционира и ще бъдат горди с Европа. Важно е да бъдем активни. България винаги стои зад европейското единство“, казва още държавният глава Росен Плевнелиев пред „Хамбургер Абендблат“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.