Еврокомисията не е призовавала за оттеглянето на главния прокурор

На 25 ноември 2015 г. електронното издание Медиапул публикува статия със заглавие: „ЕК настоя за обективна проверка на "Яневагейт" и оттегляне на главния прокурор”.

По този повод главният прокурор отправи искане за изразяване на позиция до официалните представители на ЕК и Представителството на Европейската комисия в Република България относно истинността на твърденията в публикацията. Това пише на сайта си Прокуратурата.

На 26 ноември 2015 г. Представителството на ЕК за България изпрати официален отговор до г-н Сотир Цацаров.

В него се казва: „Медийни публикации, които твърдят, че Европейската комисия призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни. Приемете моите уверения за най-добри почитания към Вас и към ръководената от Вас институция”.

В писмото на ЕК се казва още, че докладът на Комисията за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка ще бъде публикуван в края на януари и той ще отчете напредъка на страната ни в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, използвайки редица индикатори.

„Ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи”, се посочва в писмото.

Вижте писмото на Еврокомисията ТУК!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини