Дейвид Ковърдейл пя като едно време

Динозавърът Дейвид Ковърдейл с групата си Whitesnake направи показно за перфектен концерт във вторник вечерта в столицата. Над 15 000 родни меломани бяха омагьосани за пореден път от един от най-емблематичните гласове в цялата история на рока. При шестото (!) гостуване в България от 1997-а година досега Ковърдейл пя като в най-добрите си времена. Не спести нищо от трудните парчета, раздаде се без остатък и показа страхотна форма за 64-те си години.

Бандата пристигна с концерт от световното си турне, който промотира последния студиен проект The Purple Album. Дискът включва цели 15 парчета на великаните от Deep Purple в периода 1974-1976, когато Ковърдейл е фронтмен на групата. Повечето от незабравимите класики са в нови аранжименти и звучат „по-китарно” и твърдо в изпълнение на Whitesnake – съставът винаги е имал по двама солокитаристи. Сега те са познатият Роб Бийч и новакът виртуоз Джоел Хоукстра.

Сетът на шоуто бе великолепен микс от 30-40-годишни класики на Whitesnake и Deep Purple. Химнът Burn даде страхотен старт на роквакханалията, развихрила се на сцената и довела публиката на няколко пъти до музикален оргазъм. По-нататък залата пя с цяло гърло незабравимите Mistreated, The Gypsy и You Keep On Moving, изпълнена специално в памет на покойните Джон Лорд и Томи Болин. От сцената Ковърдейл се обърна и към „духовния си брат” Глен Хюз, който също е свирил и пял 5-6 пъти у нас.

Разбира се, нямаше как да се мине и без вечните хитове на Whitesnake - Is This Love, Here I Go Again, Ain't No Love In The Heart Of The City и Still Of The Night. Оказа се, че същите парчета са били остовна част от сетлиста и при първия гастрол на Ковърдейл в София през 1997-а. И тогава, и сега кулминацията бе уникалната Soldier of Fortune. Преди 18 години Дейвид я изпя акапелно след предвидените бисове като емоционална награда за уникалната публика. Сега със същото парче успя да разплаче поне половината зала.

Накрая всички съжаляваха, че шоуто все пак трябваше да свърши след стотина минути. И си тръгнаха доволни без въобще да се питат как така концерт, в който няма нито една нова песен, може толкова да се хареса на препълнената арена. От тридесетина години все казват, че рокът загива. А той продължава да препълва зали и стадиони по света и у нас. Дейвид Ковърдейл и Whitesnake във вторник вечер го направиха в София за удоволствие на хилядите си верни фенове в България.

79 концерта за 202 дни

Световното турне на Whitesnake след издаването на The Purple album върви по нечовешки график. Разписанието включва 79 концерта точно за 202 дни.

Турът стартира на 28 май в Еъруей Хейс, щата Вашингтон в САЩ и продължи с общо 47 шоута в Северна Америка. Последваха 6 концерта в Япония, а в момента вървят 16-те дати в Европа.

Бандата пристигна в София от Белград, а следващата й изява бе в Скопие. Турнето завършва на 19 декември в Шефилд, където ще е последният от десетте концерта във Великобритания.

Над 100 000 са гледали бандата у нас

Над 100 000 меломани са гледали наживо Дейвид Ковърдейл с Whitesnake в България. Бандата е свирила цели шест пъти у нас за последните 18 години.

„Змиите” събраха десетина хиляди екзалтирани фенове през 1997-а в Зимния дворец в София. Още 15-ина хиляди се стекоха на ст. „Академик” в столицата през 2003-а. Три години по-късно Whitesnake събраха над 18 000 души във втория по-големина концерт за всички времена в Каварна след 20-те хиляди на Deep Purple там през 2005-а.

Поне 20 000 имаше на съвместното им шоу с Def Leppard пак на „Академик” под проливен дъжд в София през 2008-а. Ковърдейл и компания се завърнаха отново в столицата ни през 2011-а, когато заедно с Judas Priest събраха 23-хилядна публика на ст. „Българска армия”. Шестото шоу на Whitesnake у нас бе пред 15 000 фенове във вторник в „Арена Армеец”.

42-ама са минали през групата

Whitesnake това е Дейвид Ковърдейл. Групата е собственост на певеца, който тотално доминира при оформянето на музикалния й стил през годините. Практиката на Ковърдейл е за почти всеки от 18-те албума съставът да е обновен. Така през Whitesnake от 1977-а досега са минали точно 42-а музиканти. Най-големите са Джон Лорд, Роджър Гловър и Йън Пейс от Deep Purple, както и китаристите Стив Вай, Ейдриън Ванденберг, Мики Муди, Бърни Марсдън, Джон Сайкс, Дъг Олдрижд, както и барабанистите Саймън Филипс и Кози Пауъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес