38 акта за рухването на хотел "Вероника", всички се обжалват

38 акта срещу 7 фирми е съставила Областната инспекция по труда /ОИТ/ във Варна заради срутването на хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден", при което загинаха четирима работници, а един оцеля по чудо, съобщи шефът на ОИТ Иван Иванов. Според него всички наказателни постановления по актовете се обжалват в районния или административния съд.

"Вероника" рухна на 8 април, след като в извънработно време бригада от петима души бе пратена да реже колони в подлежащия на основна реконструкция хотел. Разследването установи, че строителите са нямали трудови договори. ОИТ издаде постановления за оформяне на такива договори на жертвите със задна дата, за да могат зачернените им роднини да получат обезщетения от НОИ и да водят граждански дела срещу работодателите. Посочените като такива две фирми също обжалват постановленията ни във Варненския административен съд /ВАС/. Вече има едно решение в тяхна полза, което ОИТ ще обжалва, поясни Иванов.

Проверка на "Труд" показа, че решението на ВАС е от 28 октомври в полза на подизпълнителя "Дигинг" ЕООД, а като мотив магистратите сочат, че фирмата е възложила конкретна работа на човека, пратил работниците на смърт - да разруши 2 колони на партера на хотела. Според съда става дума за т.нар. договор за изработка, а не за трудово правоотношение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини