Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Обречените усилия на госпожа Габриел

7% лихва за потребителски заеми в евро

Потребителските кредити в евро са поевтинели най-много за последните 12 месеца. През октомври средната лихва по тези заеми се е понижила до 7,05%, което е с почти 2 процентни пункта (п.п.) по-малко в сравнение със същия месец на 2014 г. Това показва статистиката на БНБ. Потребителските заеми в левове остават значително по-скъпи. Средната лихва при тях е намаляла до 10,5%, което е спад от само 0,6 п.п. на годишна база.

Данните показват, че търсенето на заеми с цел потребление е почти замръзнало на миналогодишното ниво. През октомври общата сума на тези кредити е била 7,38 млрд. лв., което е с едва 0,5% повече спрямо същия период на м.г.

При жилищните кредити лихвите продължават да се понижават. При заемите в левове средната им стойност вече е 5,60%, а за тези в евро – 5,95%. И при двете валути поевтиняването е с около 1 п.п. на годишна база. На месечна обаче ипотечните кредити поскъпват минимално в сравнение със септемврийските им нива.

Банките продължават да намаляват и лихвите по депозитите. Средната годишна доходност на направените през октомври срочни влогове в левове е била 1,41% при 2,65% година по-рано. При влоговете в евро лихвите са се понижили от 2,49 до 1,21%.

При кредитите и влоговете за бизнеса лихвите също продължават да се понижават. Според банкерите трендът ще се запази и през 2016 г. Преди дни подуправителят на БНБ Калин Христов прогнозира, че догодина лихвите ще намалеят с около 0,7% и ще гравитират около нулата, но няма да се стигне до отрицателни лихви за домакинствата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.