7% лихва за потребителски заеми в евро

Потребителските кредити в евро са поевтинели най-много за последните 12 месеца. През октомври средната лихва по тези заеми се е понижила до 7,05%, което е с почти 2 процентни пункта (п.п.) по-малко в сравнение със същия месец на 2014 г. Това показва статистиката на БНБ. Потребителските заеми в левове остават значително по-скъпи. Средната лихва при тях е намаляла до 10,5%, което е спад от само 0,6 п.п. на годишна база.

Данните показват, че търсенето на заеми с цел потребление е почти замръзнало на миналогодишното ниво. През октомври общата сума на тези кредити е била 7,38 млрд. лв., което е с едва 0,5% повече спрямо същия период на м.г.

При жилищните кредити лихвите продължават да се понижават. При заемите в левове средната им стойност вече е 5,60%, а за тези в евро - 5,95%. И при двете валути поевтиняването е с около 1 п.п. на годишна база. На месечна обаче ипотечните кредити поскъпват минимално в сравнение със септемврийските им нива.

Банките продължават да намаляват и лихвите по депозитите. Средната годишна доходност на направените през октомври срочни влогове в левове е била 1,41% при 2,65% година по-рано. При влоговете в евро лихвите са се понижили от 2,49 до 1,21%.

При кредитите и влоговете за бизнеса лихвите също продължават да се понижават. Според банкерите трендът ще се запази и през 2016 г. Преди дни подуправителят на БНБ Калин Христов прогнозира, че догодина лихвите ще намалеят с около 0,7% и ще гравитират около нулата, но няма да се стигне до отрицателни лихви за домакинствата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси