Уволнената съдийка Румяна Ченалова: Янева ми казваше как да решавам дела

На Янева пък казвал главният прокурор, твърди бившата магистратка

Янева била близка на главния прокурор

Бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева е давала „елегантни“ указания на вече уволнената си колежка Румяна Ченалова как да решава дела. Главният прокурор пък разпореждал на Янева.

Разкритието направи днес Ченалова, преди да бъде изслушана във Висшия съдебен съвет за „Яневагейт“.

„Не съм аз единственият съдия, който е викан и на който е казвано: Внимавай как ще го решиш. Но не винаги нещата стават, както се искат. Няма как“, каза Ченалова. Тя отрече да е решавала дела под натиск. Обясни, че не е получавала указания за делото „Белведере“. Но после добави: „Имаше едно дело, за което главният прокурор я беше повикал (Янева - б.а.). Търговско дело. Не е приключило. Имаше намеса на един посланик, имаше указания на главния прокурор. Аз не ги изпълних.“ Описанието прилича именно на казуса „Белведере“, заради който френският посланик определи Ченалова като „гнила ябълка“.

Бившата съдийка поясни, че Янева и главният прокурор били близки. И че Янева й казала да не „застава“ срещу него. Получила и две пачки, за да й „послужат“, които не приела. Ченалова каза и че е притеснена, защото напоследък до дома й спирали „баничарки“ с пловдивска регистрация.

Коментари

Задължително поле