Сирийски министър: Турция е свалила руския самолет заради сина на Ердоган

Турски изтребители свалили руския Су-24 заради сина на президента Реджеп Ердоган. Това заяви пред РИА Новости сирийският министър на информацията Омран аз Зуби.

Свалянето на бомбардировача било в отговор на унищожаването на стотици цистерни с петрол, които бойци от "Даеш" ("Ислямска държава") изпратили от Сирия към Турция. Целият товар бил изкупуван от компанията на сина на Ердоган.

"Турция е раздразнена от действията на Русия, защото Даеш има тесни отношения с правителството на Турция - казва Аз Зуби. - За това има много потвърждения. Първо, повечето от чуждестранните наемници, които са пристигнали в Сирия и воюват за Даеш, са пристигнали през турска територия. Невъзможно е да се повярва, че такова огромно количество бойци са могли да преминат без съдействието на турските власти.  Второ, голяма част от оръжието на бойците на Даеш също е доставено през Турция. Трето, Турця открадна заводи в Алепо, оборудването им, производството, както и исторически реликви. Тя помогна да бъде завладян Палмира, открадна и продължава да краде сирийски нефт със стотици бензиновози. Целият нефт е бил доставян за компания, собственост на сина на Реджеп Ердоган. В тази връзка Турция започна да нервничи, когато Русия удари по инфраструктурата на Даеш и унищожи над  500 бензиновоза с нефт. Това опъна нервите на Ердоган. Камионите превозват не само нефт, а и пшеница и исторически ценности."

В семейния бизнес участват и други членове на семейство Ердоган, казва пред РИА Новости анализаторът Станислав Тарасов. Така например президентската дъщеря Сюмие притежава военна болница в Югоизточна Турция, където се лекуват бойци от Даеш.

Тарасов също смята, че свалянето на Су-24 е отмъщение за руските въздушни удари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят