Лилия създаде над 10 000 семейства

За любов и брак няма неподходящо време и възраст. Сърцето бръчки няма. Затова женим всички и всеки ден! - отсича ритуалчикът Лилия Попова от Шумен. И винаги е готова да вдигне венчалните венци над влюбени глави. Стига да се решат да прекрачат залата на Обредния дом в Шумен. Както сама казва за себе си - "динозаврите" като мен с десетилетия стаж зад гърба останаха малко, две - три колежки в страната. Лилия започна 35-та година в професията, пълна с любов и чуждо щастие.

Когато зарязала преподаването по български език, и спечелила конкурса за обредчик, в Шуменско се вдигали по 1500 сватби, а спецовете по радостни ритуали били трима. Имала личен рекорд от 18 граждански брака за половин ден, които я оставили без дъх. Тази година обаче, регистърът с пресните семейства e стигнал едва до N 502. Много влюбени са предпочели само "подпис на гише" пред чиновник и не са чули благите думи на Лилия. А тя не е от онези скучни, строги лели, които заливат младоженците със соцпатос. Няма сценарий, научила се е да говори за вярност, разбирателство и деца според двойката и роднините. Виждала е всичко - несигурни младоженци, разведени родители, които не искат да застанат до булката, сърдити сватове. Бързо ги сдобрява: "Казвам им - война водили ли сте? Не! Създали сте детето си с любов, затова ще бъдете един до друг!" После ритуалът тръгва гладко - с юридическа, емоционална и трета част според фантазията на Лилия. Там се развихря. Ако се случи да познава бабата и дядото, или някой от рода е за пример, веднага го посочва публично.

Мечтата й е в нейния ритуал да участва и кметът на Шумен. Сменила е 7 градоначалници, но нито един не е поискал да изнесе ритуала. А именно кметът е овластеното лице с право да обяви брак, ритуалчикът действа от негово име.

Очите й вече са рентген и с първия поглед усеща трайността на браковете. На някои двойки съвместната годност е направо "китайска". "Идва младоженец с празен поглед, гледа си обувките, потропва, пуфти...", разказва Лилия. Други пък, уж са на празник, а са на път да вдигнат скандал за едно настъпване. "Чудя защо тези деца харчат парите на родителите си?..", смее се ритуалчицата.

Категорична е, че никакви сакрални дати, модни напоследък, не могат да закрепят семейното щастие, ако двама души не са един за друг. По време на голямата истерия 07.07.2007 г. почти щяла да счупи собствения си рекорд отпреди демокрацията и венчала 12 двойки. "Е, за четири от тях знам, че са се развели...", казва Лилия.

Разделите обаче не са беда, има хора, които побват с нови партньори, докато "ударят на здраво". Така колоритен шуменец се женил 5 пъти. Най-силна била връзката му третия път, когато Лилия го венчала за първата му голяма любов, но дамата починала.

Майсторката на сватбите имала и случай, когато нейна двойка се развела. Всеки се оженил за нова любов, но след години отново се върнали един към друг и третата им сватба пак била при Лилия. Казано иначе - непрестанно търсим нещо различно, разтърсващо, но разбираме, че чорапите на следващия ухаят по същия начин.

Лилия не е привърженик на свободното съжителство без подпис. "Имам чувството, че обувките на единия винаги сочат към вратата. И при първия проблем е по-лесно да си тръгне. Вярно е, че един подпис не прави любовта, но те кара да се замислиш повече", разсъждава професионалната сватовница. Най-много се радва, когато при нея дойдат родители, живяли с години без брак и осмислили желанието си да бъдат заедно. Често децата са им шафери и подават пръстените на мама и татко. Лилия най-много се трогнала от думите на тийнейджър, който обяснил, че чака 15 г. родителите му да създадат истинско семейство. От тогава се зарекла да вразумява за Менделсон, колкото се може повече свободни двойки.

Навъртяните години не могат да бъдат никаква пречка за узаконяване на съжителството, казва Лилия и дава пример за брак между вдовци, прехвърлили 60-те. Двамата буквално търсили да прочетат в очите й дали одобрява женитбата им, а тя ги насърчила. Едва не заплакала, когато на финала на ритуала пенсионерът, който бил ходжа, извадил кутийка с пръстен. Не очаквала такава романтика. След няколко месеца дошли да почерпят Лилия, чувствали я част от тяхното щастие.

Заради шантави идеи на младоженци, е правила какви ли не подвизи. Изкарала цял ритуал върху култова скала с площ 3 кв.м под Мадарския конник. Още се чуди как се побрали с двойката, кумовете и фотограф, за да изпълни желанието им. Родата стояла на 10 метра разстояние. Виждала е всякакви веселби - три линейки посрещат младоженец, който работи в спешна помощ, влюбени пристигнали в гражданското с валяк. На един 24 май пък цял духов оркестър се строил да чака семейството на Наско музиканта и актрисата Мая. Гостите от три сватби залюляли хоро на Дико Илиев за чудо и приказ, разказва сладкодумната Лилия.

Ако я попиташ, дава и рецепта за семейно щастие - доверие и търпение! И още - след грешката винаги трябва да има прошка. "Ако спазват това, хората започват да вървят като чифт обувки, едната не може без другата. Точно, както в песента на Богдана Карадочева и Стефан Димитров", обяснява сватовницата. Най-хубаво е, когато си намериш твоя човек за чифта...

Коментари

Задължително поле